Danmarks første hospital i Amaliegade

Domicil på Amaliegade 27 i København

Du har sikkert besøgt Frederiksstaden med de smukke historiske bygninger. Eller gået en tur ved Amalienborg. Men vidste du, at her ligger Danmarks første offentlige hospital. Et hospital med stor historisk betydning.

Frederiks Hospital blev opført af Nicolai Eigtved. Bygningen var et led i Frederik 5. store planer med Frederiksstaden. Bydelen skulle dels markere 300-års jubilæet for kongeslægten, men også være en gave til byens storkøbmænd og handel.

På Amaliegade 27 ligger Frederiks Hospitals Søndre Pavillon. Bygningen blev som resten af hospitalet opført af arkitekt Nicolai Eigtved efter rokokoprincipperne om symmetriske linjer. Desværre døde Eigtved, før hospitalet stod færdig. Og arkitekten Lauritz de Thurah måtte fuldføre det storslåede byggeprojekt. Han tegnede fire identiske toetagers pavillonbygninger i hvert hjørne af anlægget. Hospitalet i sin helhed stod færdig i 1757.

Patient nummer 2.067 var helt speciel

2. oktober 1855 bankede det på hospitalsporten. Som patient 2.067 henvendte en svag og syg Søren Kierkegaard sig for at få behandling. Lægen kunne ikke sætte navn på sygdommen, men indlagde Kierkegaard. Sygdommen forværres - den folkekære filosof var uhelbredelig syg. Kierkegaard døde på Frederiks Hospital efter en uge i sengen. Han ligger begravet på Assistenskirkegården på Nørrebro.

Frederiks Hospital blev nedlagt i starten af 1900-tallet, da det nye og specialiserede Rigshospitalet blev indviet på Østerbro i 1910. Hospitalet på Amaliegade 27 var efterfølgende tæt på at blive revet ned, men ejendommen blev reddet af bankdirektør og kunstsamler Emil Glückstadt. Kunstsamleren måtte dog skænke ejendommen videre til Kunstindustrimuseet i 1919, da hans virksomhed gik konkurs. 

Vil du læse flere historier om vores historiske ejendomme? Så tryk her.

se jeudans ledige ejendomme

Kender du historien om Søtorvet?

Kender du historien om Søtorvet?

Tegneren i Tårnet

Tegneren i Tårnet
arrow-downcheckmarkclose-mobilclosefilterlistlookformapminusparking-jeudanparkingparkinghouse-jeudanparkinghouseplussearch