Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Amaliegade 27: Danmarks første hospital

På Amaliegade 27 ligger en smuk bygning. En bygning, som var Danmarks første offentlige hospital.

amaliegade-27

Du har sikkert besøgt Frederiksstaden med de smukke historiske bygninger. Eller gået en tur ved Amalienborg. Men vidste du, at her ligger Danmarks første offentlige hospital? Et hospital med stor historisk betydning.

Frederiks Hospital i Frederiksstaden

Frederiks Hospital blev opført af Nicolai Eigtved. Bygningen var et led i Frederik 5. store planer med Frederiksstaden. Bydelen skulle dels markere 300-års jubilæet for kongeslægten, men også være en gave til byens storkøbmænd og handel.

På Amaliegade 27 ligger Frederiks Hospitals Søndre Pavillon. Bygningen blev som resten af hospitalet opført af arkitekt Nicolai Eigtved efter rokokoprincipperne om symmetriske linjer. Desværre døde Eigtved, før hospitalet stod færdig. Og arkitekten Lauritz de Thurah måtte fuldføre det storslåede byggeprojekt. Han tegnede fire identiske toetagers pavillonbygninger i hvert hjørne af anlægget. Hospitalet i sin helhed stod færdig i 1757.

Facaden på Amaliegade 27
Søren Kierkegaard

Patient nummer 2.067 var helt speciel

Søren Kierkegaard blev indlagt på Frederiks Hospital i Amaliegade 27 og afgik ved døden samme sted i 1855.

En hospitalsseng stod klar

2. oktober 1855 bankede det på hospitalsporten. Som patient 2.067 henvendte en svag og syg Søren Kierkegaard sig for at få behandling. Lægen kunne ikke sætte navn på sygdommen, men indlagde Kierkegaard. Sygdommen forværres - den folkekære filosof var uhelbredelig syg. Kierkegaard døde på Frederiks Hospital efter en uge i sengen. Han ligger begravet på Assistenskirkegården på Nørrebro.

Frederiks Hospital blev nedlagt i starten af 1900-tallet, da det nye og specialiserede Rigshospitalet blev indviet på Østerbro i 1910. Hospitalet på Amaliegade 27 var efterfølgende tæt på at blive revet ned, men ejendommen blev reddet af bankdirektør og kunstsamler Emil Glückstadt. Kunstsamleren måtte dog skænke ejendommen videre til Kunstindustrimuseet i 1919, da hans virksomhed gik konkurs. 

loft i jeudans ejendom på havnegade

Ejendomshistorier

Jeudans ejendomme i København

Kunne du tænke dig at blive klogere på historien bag nogle af Københavns ejendomme?

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.