Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Historien om Bredgade 45

Midt imellem Kongens Nytorv og Amalienborg ligger en arkitektonisk perle, Bredgade 45. En ejendom, der gemmer på historier om en berømt og omdiskuteret dansker, et par vaskeægte samlere og den bredeste bue i Bredgade.

facaden på bredgade 45

Et vestindisk islæt

Fra 1831-1849 var Bredgade 45 ejet af en berømt og omdiskuteret dansker, nemlig den tidligere generalguvernør i Dansk Vestindien, Peter von Scholten. I en stor del af den danske litteratur bliver Peter von Scholten beskrevet som ham, der fik slaveriet afskaffet i 1848, da han modsatte sig plantageejernes ønsker og den danske stats plan om først at ophæve slaveriet i 1859. Det hører dog med til historien, at synet på Peter von Scholten er væsentligt anderledes på U.S. Virgin Islands, hvor man mener, at afskaffelsen af slaveriet bør tilskrives den slavegjorte befolknings eget oprør. Uanset hvilken plads man mener, at Peter von Scholten bør have i historiebøgerne, så er det et faktum, at han har boet her på Bredgade 45.

facaden på bredgade 45 set fra gadeplan

Et vaskeægte samlingspunkt

Det samme har et par vaskeægte samlere, nemlig Heinrich og Pauline Hirschsprung. Heinrich Hirschsprung var tobaksfabrikant og kunstsamler, og familien boede i ejendommen Bredgade 45 i årene 1882-1892. Hvis navnet "Hirschsprung" vækker genklang, er det formentlig pga. museet Den Hirschsprungske Samling i Stockholmsgade, som blev til efter at Hirschsprung-parret i 1902 skænkede deres samling til Københavns Kommune. 

Det første køb til samlingen skete i 1866. Efterhånden fik familien venner blandt kunstnere og kulturpersonligheder, og deres hjem udviklede sig til et samlingspunkt for kunst og musik. Det fremgår af Hirschsprungs notesbog, at han i 1872 for alvor begyndte at samle kunst også fra tidligere årtier med værker af guldaldermalere som C.W. Eckersberg og J.Th. Lundbye. Samlingen bestod desuden i høj grad også af kunst fra Hirschsprungs egen tid med bl.a. P.S. Krøyer, Anna Ancher, Vilhelm Hammershøi, Ejnar Nielsen og fynbomalerne.

Inden samlingen af malerier blev udstillet på museum, har mange af værkerne altså hængt tæt pakket i stuerne her i Bredgade 45.

Den bredeste bue i Bredgade

Bredgade 45 lader sig særligt bemærke fra gaden med sin markante buede frontgavl på bygningens fremskudte midterparti. Hvis man skulle identificere ejendommen uden at angive husnummeret, kunne man beskrive den som bygningen med den bredeste bue i Bredgade.

Ved Vilhelm Dahlerups ombygning i 1880 blev facadens udtryk ikke kun ændret ved tilføjelsen af den buede frontgavl, facaden blev også forsynet med diverse indfatninger og bånd, som er med til at give ejendommen et slægtskab med Dahlerups andre bygningsværker i København.

den store bue på facaden af bredgade 45
Vilhelm Dahlerup ca. 1880 fra kbhbilleder.dk

Vilhelm Dahlerups ombygning i 1880

Vilhelm Dahlerup havde i den sidste halvdel af 1800-tallet en lang række store byggeopgaver i København, som bl.a. tæller Det Kongelige Teater og Ny Carlsberg Glyptotek.

En del af Moltkes Palæ

Bredgade 45 blev oprindeligt opført i 1729-1730 som en del af nordfløjen til Moltkes Palæ. Man formoder, at nordfløjen er et af murermester og arkitekt Philip de Langes første bygningsværker i København, men ejendommen ser væsentligt anderledes ud i dag, end den gjorde i Philip de Langes tid. I 1880 kom den nemlig på tegnebrættet hos endnu en af Københavns mest brugte arkitekter. Det ligger formentlig til grund for ombygningen i 1880, at Frederic de Coninc i sin tid som ejer af Moltkes Palæ fik den ide, at nordfløjen skulle omdannes til en såkaldt "Herbergergaard" med hotelværelser og selskabslokaler.

Bredgade 45 blev oprindeligt opført i 1729-1730 som en del af nordfløjen til Moltkes Palæ.

De planer blev dog aldrig realiseret, men bygningen blev i den forbindelse udstykket, og den del af nordfløjen, som i dag er Bredgade 45, blev ombygget af arkitekten Vilhelm Dahlerup, som gav ejendommen det udtryk, den har i dag.

  • Bredgade 45a-c (s.d.).indenforvoldene.dk. Lokaliseret den 17.3.2021 på:
    www.indenforvoldene.dk

  • Fredede og bevaringsværdige bygninger, Slots og Kulturstyrelsen. (2019). Moltkes Palæ. I: Trap Danmark.
    https://trap.lex.dk/

  • Historiske huse i det gamle København: Fortegnelse over bevaringsværdige ældre bygninger i Bispestaden og Nykøbenhavn. (1971). Nationalmuseet. 

  • Kunst og tobak: Heinrich og Pauline Hirschsprung. Mæcenernes historie. (s.d.). Den Hirschsprungske samling. Lokaliseret den 17.3. 2021 på:
    www.hirschsprung.dk

  • Peter von Scholten og vejen mod slaverndes frigørelse. I: Dansk Vestindien - Kilder til historien. Lokaliseret den 18.3.2021 på: www.virgin-islands-history.org

  • Slaveriets afskaffelse 1848. (s.d.). Nationalmuseet. Lokaliseret d. 18.3.2021 på
    www.natmus.dk

  • Tønnes, RIkke. (2020, 2. august). Philip de Lange. I: Den Store Danske.

  • Villadsen, V. (1994). Vilhelmp Dahlerup. I: Kulturindeks Danmark.
    www.kulturarv.dk 

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.