Kender du historien om Søtorvet?

Søtorvet i København

Du har måske set de fire smukke bygninger, der ligger for enden af Dronning Louises bro, når man kigger ind mod indre by? Men kender du historien om dem? Deres konstruktion og placering er faktisk nøje planlagt.

De fire fredede palæbygninger ved Søtorvet blev bygget tilbage i 1873-1876 af forskellige grunde. Der var en kraftig vækst i befolkningstallet og den eksisterende allé gav trafikale udfordringer. Man samlede derfor tre gader, som vi kender i dag; Vendersgade, Frederiksborggade og Gothersgade i en symmetrisk afslutning ved Søerne. For at forlænge det stykke byggede man i 1887 Dronning Louises Bro.

Nogle kalder de fire bygninger Københavns byport mod Nørrebro

En anden ting, der kendetegner de fire bygninger er, at de ikke lukker sig som karréer om hver enkelt matrikel. Men om hele blokken. Det var for at skabe lys og luftige gårde i modsætning til de snuskede og helt tætte baggårde, der kendetegnede indre København dengang og til dels i dag.

Stilen på bygningerne tager afsæt i den Parisiske Elegance, neo-renæssancestil, og selvom der er sket en stor udvikling siden, så er mange facaderne, især i stueetagerne, bibeholdt eller tilbageført til deres oprindelige udtryk.

Jeudan ejer i dag tre af de fire bygninger, som er en god blanding af bolig, kontor og detail. 

Se vores ledige ejendomme

Gammel Strand 40

Gammel Strand 40

Tegneren i Tårnet

Tegneren i Tårnet
arrow-downcheckmarkclose-mobilclosefilterlistlookformapminusparking-jeudanparkingparkinghouse-jeudanparkinghouseplussearch