Tegneren i Tårnet

Kunstneren Simone Aaberg Kærn spejder fra toppen af Søtorvet 5 ud over København og Dronning Louises Bro. Men hvad ser hun mon? Læs mere herunder.

Hun er kunstner, pilot og blandt andet kendt som meddommer i DR’s program ’Danmarks bedste portrætmaler’. Simone Aaberg Kærn skaber kunst med kant, og i Jeudan er vi stolte af at stille to ikoniske tårne til rådighed for hendes nye kunstprojekt. 

Normalt står de to ikoniske tårne ved Søtorvet tomme, men i starten af 2018 blev de indtaget af Simone Aaberg Kærn, der udfolder sin kunst fra et nyt perspektiv. Men hvordan havnede tegneren i tårnene?

Ikke langt fra tanke til handling

Den målrettede kunstner begav sig over på den anden side af Søen, til Søtorvet, hvor hun bankede på døren til bygningen med tårnene. Her fandt hun ud af, at det var Jeudan, der ejede bygningen. Så skrev hun en mail, der landede i marketing og kommunikationsdirektør Line Gadegaard Rasmussens indbakke.

”Da jeg læste Simones mail, så jeg straks et match. For både Simone og Jeudan har stor kærlighed til København og de smukke, historiske bygninger. Tårnene var igennem en gennemgribende renovering i 2016, og det gav mening, at Simone kunne få lov til at benytte de unikke rammer til at skabe kunst – til glæde for alle os, der holder af København,” fortæller hun.

Jeg sidder ofte og drikker min formiddagskaffe her og kan se disse fantastiske tårne og spir, som jeg mange gange har tegnet. Så en dag tænkte jeg: ’Jeg skal da op i de tårne, sidde og kigge over byen og tegne den. Så bliver jeg lykkelig.’
Simone Aaberg Kærn ved søerne

En gave for en kunstner

Simone Aaberg Kærn har nu udfoldet sig kreativt næsten dagligt i tårnet i løbet af årets første måneder. Nogle af hendes kunstværker kan allerede ses på hendes Instagramprofil @tegner_i_taarnet. Hun nyder processen og friheden til at udfolde sig uden et konkret mål.

Projektet har tilført hende en ekstra dimension af både antropologisk og biologisk karakter. Fra tårnene får hun også et indblik i københavnernes bevægelsesmønstre og det livlige dyreliv omkring Søerne, som ændrer sig i løbet af dagen og med vejrforholdene.

 

Ingen ved, hvad det skal blive til. Jeg har lov til bare at kigge ud – se og sanse verden – prøve at notere det, der kommer ind. Uden nogen krav. Det er en vild gave for en kunstner.
Utopia på Gammel Strand

Utopia rykker ind på Gammel Strand

Hvordan tror du fremtidens byrum ser ud? Hvad håber du på bliver, og hvad håber du på ændrer sig i fremtiden? Det er nogle af de spørgsmål Simones nye værk ’Utopia’, der er skabt i tårnene på Søtorvet, giver sit bud på. Og frem til udgangen af 2020 kan du opleve værket på Gammel Strand.

Værket er en sammensmeltning af andre kunstneres værker, hvor blandt andet luftrummet spiller en central rolle i Simones Utopia-vision. Fortolkningen, den vil vi lade være op til dig. Tag forbi Gammel Strand og bliv inspireret.

Simone Aaberg Kærn

Kort om Simone Aaberg Kærn

Kunstner fra Kunstakademiet i København og uddannet fra Goldsmiths College i London og er desuden pilot. Simone er blandt andet kendt for sit protræt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og sin dokumentarfilm 'Smiling in a Warzone'. Her fløj hun sin 40 år gamle Piper Colt fra Lille Skensved til Kabul i Afghanistan for at finde en ung kvinde, hvis største ønske var at blive pilot. Kærn har desuden en fortid som aktivist og bz'er.

Fakta om tårnene

De 14 meter høje og 22 tons tunge tårne blev opfært i 1873-76. I 2016 blev de to tårne løftet af bygningen og restaureret på jorden, hvorefter de blev løftet på plads igen. Renoveringen er udført med de oprindelige samlingsmetoder, godkendt af Kulturstyrelsen. Du kan læse mere om tårnene her.

Søtorvet - de to tårne

Kender du historien om Søtorvet?

Kender du historien om Søtorvet?

Den gode historie om København

Den gode historie om København
arrow-downcheckmarkclose-mobilclosefilterlistlookformapminusparking-jeudanparkingparkinghouse-jeudanparkinghouseplussearch