Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Historien om Bredgade 40

”I foråret 1947 faldt der en appelsin i min turban” – sådan har Svenn Eske Kristensen beskrevet opgaven med at tegne ejendommen Bredgade 40.

udsigt over bredgade fra altan på bredgade 40

Appelsinen var en udvidelse af det prægtige Bernstorffs Palæ, hvor forsikringsselskabet Baltica havde hovedsæde. Baltica havde brug for en udvidelse, for at skabe større kontorarealer, og den opgave landede således på arkitekten Svenn Eske Kristensens bord.

En moderne ejendom midt imellem herskabelige bolighuse

Ifølge Svenn Eske Kristensen var det en appelsin, han blev glad for. Men samtidig voksede der ud af glæden lidt efter lidt også en bekymring. Eske Kristensen så det nemlig som et stort ansvar at bygge netop her på denne grund. Det havde stor betydning for ham at opretholde respekten for den gamle arkitektur, som Bredgade repræsenterer. Det krævende i opgaven lå i at indskrive sig i gadens historiske kontekst og samtidigt indfri de moderne krav til et kontorhus - krav som var væsentligt anderledes end de krav, der var gældende, da gadens herskabelige bolighuse blev bygget.

Bredgade 40 er opført i årene 1954-58, og da ejendommen stod færdig, havde Baltica over dobbelt så stort et kontorareal som før. Ejendommen ligger mellem Bernstorffs Palæ fra 1756 og et borgerhus fra 1802. Det er karakteristisk for bygningen, at den netop er en ”mellembygning”. Betegnelsen ”mellembygning” har Eske Kristensen selv brugt om de byhuse, som har karakter af at være udfyldninger i et eksisterende gaderum.

facaden på bredgade 40

Arkitektonisk udtryk og eftermæle

Ifølge Svenn Eske Kristensen var hans barndomshjem præget af hans mors evne til at få meget ud af lidt. Ejendommen Bredgade 40 står som et bevis på, at det er en evne, han har arvet. Ganske vist er der ikke tale om at få en lille pose penge omdannet til sund og varieret kost til en stor børneflok. Her er der tale om evnen til at få udvalgte materialer og simple men præcise greb, til at skabe et unikt arkitektonisk udtryk og udvidelsen til Baltica blev et af Svenn Eske Kristensens mest centrale værker.

Eske Kristensen er kendt som en arkitekt med et stort socialt engagement og som en foregangsmand for byggeriets industrialisering. Eske Kristensen startede sin karriere som tømrer og tog altså den praktiske vej ind i arkitektfaget. Netop den praktiske og funktionelle tilgang blev senere et kendetegn for hans arbejdsmetode. Derudover er det blevet en del af hans eftermæle, at han mestrede den særlige disciplin, det er at få indpasset nye bygninger i tæt relation til bygninger fra en anden tid. Det eftermæle skyldes i høj grad hans arbejde med Baltica-bygningen.

I Frederiksstaden, hvor man gennem gaderne oplever rokokofacade efter rokokofacade, skiller den modernistiske kontorbygning sig ud.

På trods af sit markant anderledes udtryk, passer ejendommen alligevel ind i sammenhængen, da forhusets facade mod Bredgade refererer til visse højder og fremspring på Bernstorffs Palæs facade. Selvom man måske ikke umiddelbart lægger mærke til måden, hvorpå der er skabt sammenhæng til nabofacaden, så er det på sin egen subtile måde nok alligevel medvirkende til, at bygningen fremstår anderledes men ikke fremmed i konteksten. 

Istandsættelse i 2022

Der er ingen tvivl om, at der er tale om en ejendom af høj arkitektonisk kvalitet, hvor alle dele både udvendigt og indvendigt i sin tid er blevet tegnet omhyggeligt igennem. Jeudan har netop istandsat ejendommen med stor respekt for de oprindelige 50’er detaljer og for den omhu, der ligger i bygningens proportionering. Der er blandt andet etableret helt ny bistro, hvor Meyers kommer til at servere lækker og frisklavet frokost til ejendommens kunder, hver dag.

spisesalen på bredgade 40 efter renovering
loftet i spisesalen i bredgade 40 med både nedsækning og det original ædeltræ

Smukke lofter i spisesalen

Bag sænkede lofter dukkede spisesalens smukke, gamle listeloft frem. De originale lofter var i ædeltræ af en slags mahogni, som desværre ikke længere kan skaffes. I dag har det gamle mahognitræ fået nyt liv som bænke i bistroen.

Unik akustik

Renoveringen omfatter blandt andet også et nytænkende design i ejendommens mødelokaler. De indrettes nemlig med vægge beklædte med helt særlige og unikke akustikmaterialer – nemlig genbrugt kork, der kommer fra irske destillerier. Ikke nok med, at korken fungerer utrolig godt som lydabsorberende materiale, så giver det også lokalerne et flot og unikt udtryk med de forskellige mønstre. Resten af ejendommens etager istandsættes med øje for klassiske og tidsløse detaljer, blandet med moderne elementer og finesse.

mødelokale i bredgade 40 med korkvæg for god akustik
udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.

design elementer i jeudans showroom i bredgade

Services

Lad os tegne og regne på dine nye rammer

Når du flytter ind hos Jeudan, tilbyder vi dig hjælp til din indretning og materialevalg, så du får rum, der passer til dine drømme og behov. Hvis du har drømmen, bygger vi virkeligheden.