Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Læderstræde 9 i København K

Ejendommen Læderstræde 9 er tæt forbundet med ejendommen Gammel Strand 40, da de to ejendomme tilsammen udgør en traditionel bebyggelsesstruktur, hvor de omkranser et fælles gårdrum. Men de to ejendomme har mere end gårdrummet til fælles – de har nemlig hver sin forbindelse til den traditionsrige have, Tivoli.

Grå og hvid facade på Læderstræde 9 i københavn k

Tivoli, Lumbye og Carstensen

I år 1853 boede komponisten H.C. Lumbye i ejendommen Læderstræde 9, og han var på det tidspunkt indbegrebet af Tivolis musikliv. Lumbye havde dirigeret i Tivolis koncertsal siden åbningsdagen i 1843, og i 1845 skrev han kompositionen Champagnegaloppen til Tivolis 2-års fødselsdag. Champagnegaloppen er Lumbyes mest berømte komposition, som i mange år har markeret afslutningen på sæsonen i Tivoli. Lumbye har i den grad sat sit præg på Tivoli, og formentlig er hans indflydelse på den gamle have kun overgået af én person, Tivolis grundlægger Georg Carstensen. Han boede nogle år forinden i ejendommen Gammel Strand 40 på den anden side af gården – ikke mange meter væk fra Lumbyes lejlighed. Carstensen boede i Gammel Strand 40 fra 1843-1845, så han og Lumbye nåede altså ikke at bo der samtidig. Det havde ellers været belejligt for de to samarbejdspartnere.

Gul baggård på Læderstræde 9
Sort hvid gadefoto af Læderstræde ca. 1922

Facader mod gaden og gården

Den traditionelle bebyggelsesstruktur, hvor de to forhuse sammen med dertilhørende sidehus omkranser et fælles gårdrum, er karakteristisk for den tætte indre by. Gammel Strand 40 og Læderstræde 9 er på den måde med til at opretholde Københavns historiske gård- passagemiljø.

Det er ligeledes karakteristisk for perioden, at de to forhuses gårdsider står helt enkle og gulkalkede uden dekoration. Kontrasten mellem gade- og gårdfacade afspejler, hvordan det i tiden var vigtigt at ejendommen fremstod repræsentativ i gadebilledet, mens det var mindre vigtigt, hvordan ejendommen fremstod mod gården. 

Københavnsk byggestil i middelalderen

Læderstræde ligger i Københavns middelalderby og er en af byens ældste gader. I middelalderen strakte Læderstræde sig hele vejen fra det nuværende Højbro Plads og ned til det nuværende Rådhusstræde. På det tidspunkt var der nemlig ikke noget som hed Kompagnistræde – hele gadeforløbet hed Læderstræde. Frem til omkring midten af 1300-tallet lå kystlinjen helt oppe ved det område, hvor de to gader ligger, og først derefter begyndte man at udvide strandområdet ud mod det nuværende Gammel Strand.

Prospekt af København ca. 1596

loft i jeudans ejendom på havnegade

Ejendomshistorier

Jeudans ejendomme i København

Kunne du tænke dig at blive klogere på historien bag nogle af Københavns ejendomme?

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.