Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Nørregade 49 i København K

Denne 7-etagers forretningsbygning tegnet af arkitekten Robert Hansen blev opført i 1941. Bygherren var ejendomsselskabet Voldporten, som var bygningens ejer i mange år efter.

Ejendomsudlejning i nørregade i københavn k

Kaffebutik og boghandel

Familiefirmaet I. M. Frellsen blev grundlagt i 1897 af Julius Muldorff Frellsen som en sukkervarefabrik i Slagelse. Frellsens kaffebutik var nær endt som en fiasko, men da varelageret skulle sælges og man annoncerede kraftigt med dette, fandt man frem til det rette koncept for butikkerne. Fra midten af 1960’erne til midten af 1970’erne åbnede Frellsen kaffe 160 kaffebutikker over hele landet.

Eftersom ejendommen er opført som forretningsbygning, har det altid været en del af facadens udtryk, hvordan der er blevet reklameret for forretningernes produkter. Fra ejendommens opførelse og i mange år herefter lå der en boghandel ud mod Nørregade. Sidenhen kom der ved siden af boghandlen en Frellsen kaffebutik.

Forslag til skiltning på facaden af arkitekten Robert Hansen.1940
Tegning fra byggesagsarkivet. Brandts forslags til skiltefacade mod Nørregade for Frellsen Kaffelager. 1968.

Et nyt ansigt i gaden

Brandts skilte- og inventarfabrik tegnede i 1968 en ny skiltefacade til Frellsen kaffelager, som på dette tidspunkt havde forretning i ejendommen Nørregade 49.

Nørregade i København K

Nørregade var i Middelalderen en af Københavns udfaldsveje mod nord og førte direkte fra byens torv til en byport for enden af gaden. Indtil 1656 stod Nørreport Station for enden af Nørregade, hvorefter den blev flyttet over i området ud for Frederiksborggade på det nuværende Nørreport. Efter at Nørreport blev flyttet nordpå fik Frederiksborggade i stedet status som hovedfærdselsåre ud ad byen.

Igennem middelalderen boede der en blanding af gejstlige og almindelige borgere i Nørregade i småhuse og stenhuse. Her var en livlig trafik af bøndervogne og andre handlende frem og tilbage fra torvet til Nørreport. Fra midten af 1500-tallet og op gennem 1600-tallet husede gaden en god blanding af mennesker og erhverv, bl.a. bryggere, skomagere, bagere, slagtere.

Sort/hvid foto af Nørregade ca.1887 – 1918

Arkitekturen i Nørregade

Med sine rene former, lige linjer og flade tag afspejler ejendommen Nørregade 49 tidens arkitekturideal. Modernismen var på dette tidspunkt den fremhærskende arkitekturstrømning, hvor formgivningen skulle være enkel, klar og rationel.

Facadebillede af Nørregade 49 i københavn k

I modsætning til tidligere perioders arkitektur ser man indenfor modernismen meget få dekorationer eller udsmykninger. De få udsmykninger, der måtte være, er en del af selve bygningen og ikke noget, der bare er sat på facaden. Internationalt betegner man modernismen som en periode, der havde sin begyndelse omkring år 1900. Men omkring år 1930 fik de nye tendenser inden for arkitekturen fat i det danske samfund og de danske arkitekter.

loft i jeudans ejendom på havnegade

Ejendomshistorier

Jeudans ejendomme i København

Kunne du tænke dig at blive klogere på historien bag nogle af Københavns ejendomme?

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.