Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Historien om Oslo Plads 12, 14 og 16 på Østerbro

Ejendommen Oslo Plads 12-14-16 på Østerbro i København blev opført i starten af 1900-tallet. Dengang var området et forholdsvist nyt velhaverkvarter på det flade forland, det såkaldte glacis, uden for Københavns gamle voldterræn.

hjørnet af ejendommen på Oslo Plads på østerbro

Da denne ejendom blev opført i starten af 1900-tallet, var området et forholdsvist nyt velhaverkvarter på det flade forland, det såkaldte glacis, uden for Københavns gamle voldterræn. Ejendommen bliver i dag kaldt Glacispalæet eller Glaciskarreen, men i tiden fra 1930-1964 havde navnet ”glacis” en endnu stærkere tilknytning til ejendommen. I disse år lå der nemlig en restaurant ved navn ”Glacis Restaurant” i ejendommen.

Vaskeægte krostemning

Forfatteren Bent Zinglersen har skrevet om denne cafe:

”Dette hjørne rummer i stueetagen en fornem restaurant med store spejle, kostbare lysekroner og eksotiske planter., jævnligt helt optaget af fine selskaber. Når det er tilfældet, hænger der et skilt på døren, der henviser til Victors Kælder nedenunder. Den er mindre fornem og har hyggepianist og dans i rotunden. Glaciskælderen om hjørnet i Østbanegade skal muligvis opfattes som etablissementets krostue. Den består af flere sammenhængende lokaler med hvælvinger, søjler og dæmpet belysning”. 

solnedgang bag oslo plads også kaldet Glacispalæet

Palæ, barok og klassicisme

Ejendommen blev opført i 1900-1903 af arkitekten Andreas Clemmensen for bygmester Christian Jacobsen. Andreas Clemmensen var en af de førende arkitekter i Danmark i starten af 1900-tallet. Det er kendetegnende for Clemmensens virke som arkitekt, at han ofte indarbejdede klassiske stilelementer i sine bygningsværker. Samtidig er hans arkitektoniske udtryk præget af en enkelthed og en homogenitet. Clemmensen fik sit gennembrud med ”Palæstilen” – en stilretning, der dominerede dansk arkitektur i årene 1890-1910. Palæstilens huse har pudsede facader, og i facadedekorationerne sammensættes elementer fra barok og klassicisme. Andreas Clemmensen har tegnet en del bygninger i dette område, så der et slægtskab at spore mellem denne ejendom og andre i kvarteret.

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.