Gå til hovedindhold

Guide

Afkalkning af vandhane

Få gode tips til en tilkalket vandhane

vandhane der skal afkalkes

Sætter din vandhane en stopper for trykket på vandstrålen i dit lejemål? Og kommer der kun en doven stråle ud, selvom du har skruet helt op?

Så er det måske tid til afkalkning af din vandhane og dit blandingsbatteri. Det er heldigvis nemt at fikse selv. Og kræver kun vilje, eddike, en klud og en tang.

Sådan afkalker du din vandhane

Vi bruger vores vandhane hver eneste dag – til at vaske hænder, skylle grøntsager, gøre rent og meget mere. Samtidig er vandet i Danmark fyldt med kalk, og det sætter sine spor på vandhanen, som langsomt kalker til, hvis ikke den bliver rengjort i ny og næ.

Til at afkalke din vandhane skal du bruge et afkalkningsmiddel, en klud og en tang. Et godt husmoderråd er at bruge eddike, som et effektivt middel til afkalkning.

Et godt husmoderråd er at bruge eddike, som et effektivt middel til afkalkning

Eddike kan dog godt være hård ved overfladen på ammaturet, og derfor anbefaler flere specialister at bruge citronsyre ved afkalkning af mere porøse design-ammature.

Afkalkning af blandingsbatteri

Først skal blandingsbatteriet, der sidder yderst på vandhanen, skrues af. Det kan godt sidde meget stramt og skal løsnes med en tang. For ikke at lave ridser i ammaturet, når du piller blandingsbatteriet af, anbefaler vi, at du sætter et lille stykke toiletpapir eller køkkenrulle imellem tang og ammatur.  

Hvis blandingsbatteriet er totalt kalket til og sidder så stramt, at du ikke kan få det af med en tang, kan du lave en lille kop eddike i et bæger. Tape bægeret til vandhanen, så tuden er dækket i eddike, og lad det stå natten over. Herefter er kalken i hanen opløst så meget, at blandingsbatteriet kan skrues af.

Når blandingsbatteriet pilles af, kan der godt sidde noget snavs og rust på indersiden. Det skal ud og skylles igennem sammen med filteret.

Herefter lægger man blandingsbatteri og filter ned i et glas vand og fylder eddike eller citronsyre i glasset. Blandingen skal stå natten over, og næste dag er det lige til at rense og sætte på vandhanen igen.

Når du har gjort dette, skulle trykket i vandhanen gerne være tilbage til normal igen.

Et tip er at afkalke vandhanen og elkedlen på samme tid

Afkalk elkedel og vandhane på samme tid

Et tip er at afkalke vandhanen og elkedlen på samme tid. Du tager blandingsbatteriet og lægger det op i elkedlen med eddike eller citronsyre og sætter kedlen i gang.

Når vandet har kogt, lader du det stå i en halv time. Herefter skyller du elkedlen igennem med vand 3 gange – så er det hele klaret på én gang.

Hvor meget kalk er der i vandet?

Fra landsdel til landsdel er der stor forskel på, hvor meget kalk der er i vandet.

Kalkindholdet i vandet i København er højt, fordi grundvandet hentes op fra steder med meget kalk. Det fordrer derfor ekstra vedligeholdelse, og hos Jeudan, har vi ansat specialister og håndværkere, der kan løse både store og små problemer, som for eksempel en tilkalket vandhane

Har du spørgsmål om dit lejemål?

Vi står altid klar til at hjælpe dig med både stort og småt.

Kontakt vores salgsafdeling direkte på

7010 6070
facade på kontorlejemål i københavn k
forsatsvindue i københavn k

Guide

Stop træk fra dine forsatsvinduer

Trækker det fra dine forsatsvinduer, selvom de er lukkede? Så se med her og få tips og tricks til, hvordan du selv kan tætne dine forsatsvinduer.

statue ved gammel strands ejendomme til udlejning hos jeudan

Rådgivning

Er du allerede kunde i Jeudan?

Der er mange fordele ved at være kunde i Jeudan. Dem kan du læse mere om. Find også svarene på de oftest stillede spørgsmål og læs om, hvordan vi gør det nemt for dig at drive virksomhed.