Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Historien om Bredgade 19E

Bredgade 19 set mod Kongens Nytorv

Vi kender Frederiksstaden for sine fornemme borgerhuse og palæer, som tager sig smukt ud langs kvarterets lige gader. Men hvor forhusenes prompt og pragt fortæller om tidens arkitektoniske idealer, vidner bygningerne i områdets baggårde om den produktion og handel, der også er en del af områdets historie.

Frederiksstadens baggårde

Ejendommen Bredgade 19E ligger godt gemt i en af Frederiksstadens baggårde. Bredgade 19E er et baghus på en grund, som også er bebygget med et forhus mod Bredgade og et sidehus mod gården. Hvornår baghuset er opført, vides ikke, men forhuset blev formentlig opført i 1782 for brygger og handelsmand Claus Baadt og er senere ombygget 1839 og 1900.

Bredgade 19E er ikke bygget til at skulle præsentere sig på samme måde som forhuset mod gaden. Nej bygningen her har haft en helt anden anvendelse – det afslører den pakhuslignende arkitektur hurtigt. Bygningen bagerst i gården har i mange årtier fungeret som værksteds- og lagerbygning for flere forskellige snedkere.

Bredgade 3-23 i 1890'erne
Pladsen bag Bredgade 3-35 i 1890'erne

Fra gaden til gården

I slutningen af 1800-tallet var Bredgade i forandring. I 1898 så Bredgade 3-23 således ud - og bag Bredgade 3-15 gemte sig en stor plads, som i slutningen af 1800-tallet blev nedbrudt for at give plads - fra gården til gaden - til det vi i dag kender som Palægade.

Op til flere værksteder i Bredgade 19

Der er en særlig forbindelse mellem dette område og arbejdet med træ. Hovedparten af Frederiksstadens huse blev opført for formuende handelsmand og håndværkere. Især af de tømmerhandlere, der havde haft deres tømmerpladser ved havnen. Også lige omkring denne matrikel lå der en tømmerhandel frem til 1870, hvor Palægade blev anlagt. Ikke nok med at der tidligere lå en tømmerplads her, så har ejendommen Bredgade 19 også været hjemsted for op til flere snedkerværksteder.

Møbelfabrikanterne brødrene Christian og Valdemar Plum havde i slutningen af 1800-tallet deres værksted og lager i baghuset her i Bredgade 19. Derudover har der i 19E tilbage i slutningen af 1800-tallet været en lille stald med plads til to heste. I 1920’erne blev den gamle stald omdannet til ”automobilgarage”.

Omkring slutningen af 1930’erne rykkede snedkermester Lars Møller ind i bygningerne. Han indrettede en fin forretning mod Bredgade og brugte på samme måde som brødrene Plum 19D til værksted og 19E til lager.

Bredgade 33 i 1911

Foto: Flere steder i Bredgade blev gårdene anvendt til opbevaring og værksteder. Her ses Bredgade 33C i 1911.

Grunde, der knækker

Grunden hvor bygningerne Bredgade 19 A-E ligger, har et knækket forløb, som følger den nærtliggende gade Palægades forløb. Det er ikke tilfældigt at grundene og Palægade knækker, som de gør.

Thotts Palæ ved Kongens Nytorv, som i dag huser den franske ambassade, havde frem til 1870’erne en stor bagvedliggende have. Palæhaven, blev den kaldt. Haven blev i 1870’erne udstykket til de grunde, der nu udgør Palægade.

Gaden har et knækket forløb, som formentlig skyldes, at det var den mest hensigtsmæssige måde at udnytte arealet, da det blev udstykket i slutningen af 1800-tallet. De omkringliggende grunde har også et knækket forløb, hvilket altså ligeledes skyldes havens tidligere placering. Inden Palægade blev anlagt, lå grosserer Jacob Chrohns tømmerplads i området.

loft i jeudans ejendom på havnegade

Ejendomshistorier

Jeudans ejendomme i København

Kunne du tænke dig at blive klogere på historien bag nogle af Københavns ejendomme?

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.