Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Havnegade 23 i København

På Havnegade 21-27 ligger en række arkitektoniske perler med udsigt til Gammelholms kanaler, hvor historien er vævet helt ind i de moderne lejemål.

havnegade-23

Historien om Havnegade

Havnegade ligger i kvarteret Gammelholm ud til Københavns Havn. Området hed tidligere Bremerholm og var hjemsted for orlogsværftet – et dansk skibsværft, som byggede og vedligeholdt skibe for Søværnet. Flåden begyndte omkring 1692 at bygge skibe på Nyholm, og skibsbyggeriet på Gammelholm blev over de næste 167 år udfaset.   

Arkitekt Ferdinand Meldahl fik til opgave at planlægge, hvordan den nye bydel skulle opføres. Virker navnet Meldahl bekendt? Den driftige arkitekt har blandt andet været med til at opføre bygningerne omkring Søtorvet ved Dronning Louises Bro og færdiggørelsen af Marmorkirken ved Frederiksgade.

Ferdinand Meldahls fingeraftryk

Fra 1861 frem mod 77 blev en helt ny bydel anlagt – med ni nye gader og et væld af store beboelsesejendomme. I tiden efter fik området etableret jernbanespor og i en årrække kunne rejsende sejle til både Sverige og Bornholm fra Havnegade.  

Et lille stykke af Venedig

Ejendommen er opført - som en af de første på Havnegade - af arkitekt Ferdinand Meldahl i 1865.

Meldahl fandt inspiration til facaden hos det venetianske palads Ca' Vendramin Calergi. Og det er ikke kun fronten, som gør ejendommen unik. Industrialiseringen medførte byggeteknikker, hvor det blev muligt at lave stålbjælker, som kunne bruges til konstruktionen af byens pakhuse og ejendomme. Og faktisk er ejendommen én af de første, som fik centralvarme i København.  

Havnegade 23 er i dag et monument i dansk arkitekturhistorie. Byggestilen er nemlig et af de første eksempler på stilarten international historicisme i Danmark. Og netop Meldahl regnes som foregangsmand for denne stil.

Adressen har tidligere været hjemsted for flådens navigationsuddannelse. Derfor kaldes ejendommen også for Navigationsskolen. Går du en tur langs Havnegade, kan du se, hvor unik byggestilen er for Københavns havnefront.

Billede af Navigationsskolens balkon

Navigationsskolens balkon

Jeudan har restaureret og genopført udsigtsbalkonen på toppen af Havnegade 23, som i mange år blev anvendt af Navigationsskolen til uddannelse i navigation.

loft i jeudans ejendom på havnegade

Ejendomshistorier

Jeudans ejendomme i København

Kunne du tænke dig at blive klogere på historien bag nogle af Københavns ejendomme?

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.