Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Historien om Holmens Kanal 7

Holmens Kanal 7 er noget helt særligt, når vi snakker shopping i København. Her finder du nemlig en ejendom, der i midten af 1800-tallet dannede rammerne om Danmarks allerførste varehus. Læs historien om Holmens Kanal 7.

facaden på jeudans ejendom på holmens kanal 7 i københavn

I København kan man få det hele. Sådan har det ikke altid været. Tilbage i 1862, i ejendommen Holmens Kanal nr. 7, så en ny dansk handels- og shoppingkultur dagens lys. Handelshuset M. C. Grøn slog dørene op til den første dag som byens nye stormagasin.

Familien Grøn var en driftig familie, som allerede ejede et varepakhus i England, og inspirationen herfra var ikke til at tage fejl af. Mange af tidens teknologiske tiltag blev benyttet - en hydraulisk vareelevator og et særligt talerørssystem, hvor man kunne kommunikere mellem etagerne. Det første wc i København skulle efter sigende også være installeret her. Tilbage i midten af 1800-tallet var det ligeså vanvittigt som selvkørende biler. Næsten.

arkivbillede fra holmens kanal 7, periode: 1870-1879, fotograf/skaber: Christian Rasmus Neuhauss

Varehuset var med andre ord tydeligt inspireret af de varehuse, som i midten af det 19. århunderede blev bygget i stor stil i England. Med tydelige referencer til varehuse som Watts Warehouse, Austin House og Pickles Building i Manchester åbnede Holmens Kanal 7 op for en ny måde at sælge industriens masseproducerede tekstil- og manufakturvarer i København.

Byggeriet banede vejen for andre forretningsdrivende og et helt andet forretningsliv i København og industrialiseringen gjorde det muligt at sælge flere og bedre varer. Det gav nærring til stormagasiner og forretningslivet i indre by. Herunder b.la. Magasin Du Nord, der åbnede lidt længere oppe ad gaden i 1868.

Flere butikker betød, at boligmassen blev mindre. Fra 1880 og tre årtier frem blev byens indbyggertal halveret for at give plads til den blomstrende shoppekultur i København. Forbrugssamfundet var for alvor sat i gear og har ikke set sig tilbage siden.

En forløber til stormagasinet, der gav næring til forretningslivet i København.

Også arkitekturen hentede sin inspiration fra Manchesters varehuse. Med tydelige referencer til de italienske renæssancepaladser fremstod varehuset som de fleste kommercielle bygninger i Manchester. Herunder de klassiske facader med rundbuestil.

facaden i gården på holmens kanal 7
facade med spændende arkitektur på holmens kanal 7

Ejendommens facade

Ejendommens facade er karakteriseret ved de dekorative elementer i murværket. De mange murede detaljer med formsten lagt i sirlige mønstre over vinduerne skaber en reliefvirkning, som gør facaden livlig.

Arkitekten J.D. Herholdt, som tegnede det nye varehus på Holmens Kanal 7, var en af tidens mest berømte arkitekter. Han var ved projektets begyndelse lige blevet færdig med prestigeprojektet Universitetsbiblioteket på Frue Plads i København.

En kanal til forandring

Navnet ”Holmens Kanal” afslører ganske rigtig, at forløbet ikke altid har været gade. Den kanal, som før lå her, blev anlagt som en del af fæstningen omkring København i 1606. Kanalen opsamlede vandet fra byens kloaker og med sit stilstående vand, medførte det en del rotter.

Efter koleraepidemien i 1853 besluttede man derfor at kaste nogle af byens sundhedsfarlige kanaler til. Det gjaldt også Holmens Kanal, som omkring år 1860 blev anlagt en bred gade. Det blev en moderne gade, der som en af de første i København havde fortove og gadenumre på husene. Grøns varehus var en af de bygninger, som blev opført umiddelbart efter tilkastningen af kanalen. I dag er den en af de sidste tilbageværende ejendomme på Holmens Kanal fra den tid.

arkivbillede af holmens kanal ca. 1870, Fotograf/skaber: Maler Wium

I Jeudan har vi en forkærlighed for byens historiske ejendomme. Bygningerne byder nemlig på unikke fortællinger og giver byen særpræg og sjæl. Selv om vi går op i mursten, glemmer vi aldrig, at de kun er til for at skabe rum til moderne, levende mennesker. Og vi dvæler gerne ved byens fortid - for at være en del af dens fremtid.

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.