Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Historien om Skindergade 45-47

Ejendommens facade er kendetegnet ved den store halvrunde fronton med et relief i cementstuk. På relieffet ser man Merkur og Neptun, som mellem sig har et skjold med bogstaverne G. B. – initialerne for vinhandler og ejendommens bygherre Georg Bestle.

Gadebillede af Skindergade 45-47

Ejendommens facade er også kendetegnet ved et vinfad og en kurv med vinflasker som er en del af relieffets motiv. Det var naturligvis en passende udsmykning, dengang Bestle havde sin vinhandel i ejendommen. Relieffets motiv med vinfad og vinflasker har heldigvis også vist sig at stemme godt overens med ejendommens senere funktioner. 

Bestles vinhandel

Georg Bestle startede sin karriere, da han i 1870 kom i lære i sin fars vinhandel. Efter et længere ophold i Bordeaux overtog han i 1882 en mindre vinhandel i Nørre Voldgade. I 1886 købte han yderligere Gottlieb Bonnesens forretning i Skindergade 47, og han flyttede samtidig sin bopæl og sin tidligere forretning hertil. Omkring år 1898 fik han den idé, at nummer 45 og 47 skulle lægges sammen og have en facade med et fælles udtryk. Til den opgave hyrede han arkitekterne Alfred Thomsen og Lauritz Larsen, og de gav ejendommen det udtryk, den har i dag.

Sort/hvis gadebillede af Skindergade

Det gik godt for Bestles forretning, og i løbet af forholdsvis kort tid lykkedes det ham at bringe den op til en sådan størrelse, at den i mange år var Danmarks største vinhandel. Udover sin forretning havde Georg Bestle stor interesse for gamle bygninger. Gennem en årrække var han medlem af og senere formand for Foreningen til gamle bygningerne Bevaring. I 1907 købte han Lindegården i Kalundborg og skænkede den i 1911 til Nationalmuseet. Derudover havde han overtaget stillingen som medlem af kirkeinspektionen for Helligåndskirken efter sin far, og han ydede derigennem stor støtte til kirkens indre udsmykning.

Vin og Ølgod

I midten af 1960’ene forlod Bestle Vine ejendommen og en ny lejer ved navn Orla Høyer kom til. Orla Høyer, som lejede sig ind i ejendommen fra 1967, var arkitekt og teltholder på Bakken. I ejendommens underetage indrettede han en stor restaurant ved navn Vin og Ølgod, og i kælderen blev der plads til musik, dans og fællessang. Vin og Ølgod blev en stor succes og havde en række rigtig gode år. Efter at sangeren Dario Campeotto i 1994 købte Vin og Ølgod, begyndte stedet dog hurtigt at skrante. Vin og Ølgod lukkede i maj 1998, men siden da har der fortsat været en række restauranter og diskoteker på adressen.

Skindergade

Den vestlige del af Skindergade hed i middelalderen Klædeboderne, hvilket gjaldt helt frem til 1879. Det var den del af det nuværende Skindergade, som strakte sig fra Gammeltorv til Skoubogade. Klædeboderne havde navn efter de boder, hvorfra der blev solgt klæde.

Stykket Skoubogade og ned til Købmagergade har heddet Skindergade helt tilbage fra år 1581

I 1500-tallet var hele kvarteret kræmmernes kvarter med en blanding af folk, der arbejdede med skind og med klæde, hvilket også har ledt til navnet Klædebo Kvarter. Stykket Skoubogade og ned til Købmagergade har heddet Skindergade helt tilbage fra år 1581. Ud over at være skind- og klædegade var den også en slagtergade, og der lå hele tolv slagterboder i gaden i slutningen af 1500-tallet. I dag er der vist ikke en eneste slagterbod tilbage i Skindergade, men der er derimod meget andet godt at finde her i en af Københavns mest centrale gader.

loft i jeudans ejendom på havnegade

Ejendomshistorier

Jeudans ejendomme i København

Kunne du tænke dig at blive klogere på historien bag nogle af Københavns ejendomme?

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.