Gå til hovedindhold

Artikel

Tegneren i Tårnet

Fra toppen af Søtorvet 5 spejder kunstneren Simone Aaberg Kærn ud over København og Dronning Louises Bro. Men hvordan havnede hun mon der? Læs med herunder.

Simone Aaberg Jeudan

Hun er kunstner, pilot og blandt andet kendt som meddommer i DR-programmet Danmarks bedste portrætmaler. Simone Aaberg Kærn skaber kunst med kant, og i Jeudan er vi stolte af at stille to ikoniske tårne til rådighed for hendes kunstprojekter. Normalt står de to tårne ved Søtorvet tomme, men siden starten af 2018 har de været indtaget af Simone Aaberg Kærn, der udfolder sin kunst fra et nyt perspektiv.

Jeg sidder ofte og drikker min formiddagskaffe her og kan se disse fantastiske tårne og spir, som jeg mange gange har tegnet. Så en dag tænkte jeg: “Jeg skal da op i de tårne, sidde og kigge over byen og tegne den. Så bliver jeg lykkelig.

Simone Aaberg Kern, tegneren i tårnet

Ikke langt fra tanke til handling

Den målrettede kunstner begav sig over på den anden side af Søerne til Søtorvet, hvor hun bankede på døren til bygningen med tårnene. Her fandt hun ud af, at det var Jeudan, der ejede bygningen, og så skrev hun en mail, der landede i marketing- og kommunikationsdirektør Line Gadegaard Rasmussens indbakke: “Da jeg læste Simones mail, så jeg straks et match. For både Simone og Jeudan har stor kærlighed til København og de smukke, historiske bygninger. Tårnene var igennem en gennemgribende renovering i 2016, og det gav mening, at Simone kunne få lov til at benytte de unikke rammer til at skabe kunst – til glæde for alle os, der holder af København.”

En gave for en kunstner

Simone Aaberg Kærn har nu udfoldet sig kreativt i tårnet i godt fire år, og nogle af hendes kunstværker kan ses på Instagramprofilen @tegner_i_taarnet. Hun nyder processen og friheden til at udfolde sig uden et konkret mål. Det, at sidde i tårnene, har givet hende en ekstra dimension af både antropologisk og biologisk karakter. Fra tårnene får hun nemlig også indblik i københavnernes bevægelsesmønstre og det livlige dyreliv omkring Søerne, som ændrer sig i løbet af dagen og med vejrforholdene.

Ingen ved, hvad det skal blive til. Jeg har lov til bare at kigge ud – se og sanse verden – prøve at notere det, der kommer ind. Uden nogen krav. Det er en vild gave for en kunstner.

Fakta om tårnene

De 14 meter høje og 22 tons tunge tårne blev opført i 1873-76. I 2016 blev de to tårne løftet af bygningen og restaureret på jorden, hvorefter de blev løftet på plads igen. Renoveringen er udført med de oprindelige samlingsmetoder, godkendt af Kulturstyrelsen. Du kan læse mere om tårnene.

Bliv klogere på Tegneren i Tårnet

Se den fulde video om Simones kunstprojekt på Søtorvet

Simone Aaberg Jeudan
Simone Aaberg Jeudan

Om Simone Aaberg Kærn

Kunstner fra Kunstakademiet i København, uddannet fra Goldsmiths College i London og desuden pilot. Simone er blandt andet kendt for sit portræt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og sin dokumentarfilm “Smiling in a Warzone”.

Plantevæg i Jeudan ejendom på Østerbro

Ansvarlighed

Ansvarlighed

Vi værner om en klimavenlig by. Vi værner om byens historie. Vi værner om byens udvikling. Tankerne er grønne, og vi gør en dyd ud af bæredygtig renovering.