Bredgade 65

På Bredgade 65 ligger en karréejendom, der har opnået en plads som hovedværk i dansk arkitekturhistorie. Men hvad kendetegner en karréejendom? Og hvorfor har netop Bredgade 65 en unik kulturhistoriske værdi?           

Ejendommen er opført af arkitekt Ferdinand Wilhelm Jensen i 1886. Og placeringen? Den er ikke tilfældig. Sammen med Bredgade 63 skulle de to bygninger danne en karré, der afgrænses af gaderne Fredericiagade, Bredgade, Store Kongensgade og Esplanaden. En karréejendom er en firkant af bygninger, som afgrænses af flere gader. 

Skuespilleren Olaf Poulsen boede på fjerde sal fra 1889-1903. Han debuterede som Jacob i Erasmus Montanus på Det Kongelige Teater – og er især husket som en glimrende Holbergfortolker.

Kender du Tuborgmanden?

Den anerkendte kunstmaler Erik Henningsen havde fra 1890 sit atelier i gårdhuset. Henningsen skildrede tidens typer - og især samfundets svageste. Du kender måske maleriet ”Sat ud”  - eller ”Den tørstige mand”. Tuborgplakaten med den svedende mand, som står på landevejen og tørrer sved af panden.

Facadens overdådige udsmykning med stukdekorationer og halvsøjler i cementpuds giver ejendommen betydningsfuld kulturhistorisk værdi. Bredgade 65 er i dag en glimrende repræsentant for perioden.

Vi er vilde med ejendommelige historier. Har du det på samme måde, kan du læse flere her.   

Den Kongelige Silkefabrik i Bredgade

Den Kongelige Silkefabrik i Bredgade

Sankt Annæ Plads 13

Sankt Annæ Plads 13
arrow-downcheckmarkclose-mobilclosefilterlistlookformapminusparking-jeudanparkingparkinghouse-jeudanparkinghouseplussearch