Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Bredgade 76 - Løwes Gård

Løwes Gård i den nordlige ende af Frederiksstaden rummer både arkitektoniske detaljer og smagfulde historier. En velbesøgt ejendom, som rummer historien om Københavns ældste restaturant.

indgang i bredgade 76 i københavn k

Denne ejendoms forhus og sidehus blev opført i 1754-55, hvorefter baghuset kom til et par år efter. Bredgade 76 ligger i Frederiksstaden – en bydel hvis anlæggelse blev påbegyndt i 1749. Ejendommen blev altså opført som en del af et helt nyt kvarter i København. Mange af ejendommens naboer er derfor også fra nogenlunde samme periode, og det skaber en helstøbt oplevelse, når man bevæger sig rundt i gaderne. 

Tysk, fransk og vandrette linjer

Frederiksstaden har sit navn efter Frederik d. V, som anlagde bydelen i forbindelse med det oldenborgske kongehus 300 års jubilæum. Arkitekten Niels Eigtved udarbejdede byplanen for området efter tysk og fransk inspiration. Området blev bebygget med store borgerhuse og palæer efter en samlet plan og fælles æstetiske normer. Bydelens borgerhuse har hver især en udpræget symmetri og en ensartet etageopbygning, hvilket giver gennemgående vandrette linjer i facadeforløbene. 

bredgade 76 indgang
Vejskilt i bredgade

Æstetiske former

Et smukt indgangsparti med masser af historie.

Haven i lystslottet

Før ejendommen blev bygget lå resterne af Sophie Amalienborgs have på grunden.  Sophie Amalienborgs have hørte til slottet Sophie Amalienborg, som brændte i 1689.

Sofie Amalienborg lystslot og have var et storslået anlæg, som stod færdigt i 1673. Slottet og haven er en vigtig del af historien om det Ny-København, der fandtes før Frederiksstaden blev anlagt. Anlægget var ret enestående og desuden et af Danmarks første store barokke bygnings- og haveanlæg.

Rokoko og klassicisime på Løwes Gård

Ejendommens bygherre var toldaksator Christian Frederik Løwe, og ejendommen bliver derfor af og til kaldt ”Løwes Gård”. Sidehuset bestod oprindeligt af to sammenhængende sidehuse, men blev i 1820 ombygget til sit nuværende udseende. Forhusets facade har et enkelt klassicistisk udtryk og bygningens indre er præget af rokoko-detaljer. Ejendommen er således et eksempel på den overgang mellem rokoko og klassicisme, som kendetegner perioden. 

løwes gård i bredgade

Københavns ældste restaurant

Bygningen blev i 1827 købt af Søkadetakademiet, som holdt til huse her indtil 1865. I forhuset boede chefen for Søkadetaakademiet og i sidehuset var undervisningslokalerne. Søkadetakademiet blev oprettet i 1701 som Søe-Cadet-Compagniet. Kompagniet blev nedlagt i 1868 og derefter afløst af Søofficersskolen. 

I dag uddannes der ikke længere officerer her i ejendommen. Men Bredgade 76 gemmer på en anden historie, som er tilstedeværende i dag. I ejendommens kælder ligger nemlig Cafe Petersborg, hvis ophav kan spores helt tilbage til tiden omkring ejendommens opførelse. Restauranten betragtes derfor som en af Københavns ældste. Navnet, Cafe Petersborg, blev skabt på den tid hvor det russiske konsulat boede på adressen. Der kom masser af russiske søfolk til konsulatet, som derefter gæstede beværtningen i kælderen. 

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.