Udluftning af radiator

Gode råd til luft i radiator
Bliver din radiator ikke ordentlig varm? Siger den rislende lyde eller forbliver kold, selvom du har skruet helt op for varmen? Det kan være tegn på, at ventilen trænger til at blive motioneret, og at overskydende luft skal lukkes ud.

Heldigvis kan problemet nemt fikses –  læs med her.

Bliver din radiator ikke varm?
Rigtig mange oplever problemer med at få varme i deres radiator, når efteråret kommer. Det skyldes ofte, at radiatoren har været slukket hen over sommeren.

Hvis du ikke kan få ordentlig varme i din radiator, trænger ventilen måske til at blive motioneret. Start med at demontere termostaten. Værktøjet kan være forskelligt - en papegøjetang, unbrakonøgle eller måske en skruetrækker.

Sidder ventilen fast? Så kan du prøve at trykke på stiften stille og roligt flere gange. Den skal selv bevæge sig op, når du har trykket den ned. Herefter kan du sætte termostaten på og spænde den fast igen.

Problemet er heldigvis nemt at fikse selv. Alt hvad du behøver er vilje, en papegøjetang og en klud.

Har du luft i din radiator?
Der kan også være tale om et andet, meget velkendt problem – nemlig luft i radiatoren.

Symptomerne på luft i din radiator er ofte skvulpe- og rislelyde, og hvis du mærker på toppen i hver side af sin radiator, vil du ofte kunne mærke en temperaturforskel.  

Problemet er heldigvis nemt at fikse selv. Alt hvad du behøver er vilje, en papegøjetang og en klud.

Har du også problemer med kalk i vandhanen? Så se mere her.

Udluftning af radiator: Sådan gør du
For at lukke luften ud af din radiator, skal du først finde udluftningsventilen. Derefter tager du en nøgle, der passer til luftskruen. Når du har fundet det rette værktøj, skal du blot følge følgende steps:

  1. Brug en klud eller sæt en opvaskebalje under radiatoren. Når du åbner/løsner ventilen, kan vandet nemlig godt løbe lidt - og vandet i en radiator er sort og beskidt.
  2. Væbn dig med lidt tålmodighed - der kan godt gå lidt tid, før luften kommer ud.
  3. Når luften er kommet ud, skal du huske at spænde ventilen godt til igen, så radiatoren ikke står og drypper.


Luft i radiatoren kan have stor indflydelse på den generelle drift af dit varmeanlæg. Det er derfor vigtigt, at du altid laver udluftning, når du laver en reparation på din radiator, udskifter rør, skifter varmeventiler med mere.

Et godt råd er også efterfølgende at åbne for alle radiatorer i lejemålet, så alle er i brug og ikke kun en eller to radiatorer. Den bedste økonomi er nemlig, når alle radiatorer er i brug.

Har du brug for hjælp?
Hvis du har mistanke om at din radiator skal udluftes, er det en god idé at kontakte din servicemedarbejder. Du er altid velkommen til at ringe til vores servicecenter på 70106070. I første omgang kan du prøve at løse problemet på den måde, det er forklaret på denne side.

Hvis det ikke hjælper, kan der være luftlommer i installationen på en af de andre etager i ejendommen, og det kan være et større projekt at finde ud af, hvor luftlommen kommer fra. 

På vores hjemmeside kan du også finde tips og tricks til, hvordan du nemt selv kan stoppe træk fra dine forsatsvinduer.

Afkalkning af vandhane

Afkalkning af vandhane

Stop træk fra dine forsatsvinduer

Stop træk fra dine forsatsvinduer
arrow-downcheckmarkclose-mobilclosefilterlistlookformapminusparking-jeudanparkingparkinghouse-jeudanparkinghouseplussearch