Udluftning af radiator

Udluftning af radiator – Gode råd til luft i radiator
Bliver din radiator ikke ordentlig varm? Siger den rislende lyde, eller forbliver kold, selvom du har skruet helt op for varmen? Det kan være tegn på, at ventilen trænger til at blive motioneret, og at overskydende luft skal lukkes ud.

Heldigvis kan problemet nemt fikses – se videoen ovenfor eller læs med her.

Bliver din radiator ikke varm?
Rigtig mange oplever problemer med at få varme i deres radiator, når efteråret kommer. Det skyldes ofte, at radiatoren har været slukket hen over sommeren.

Når radiatoren står slukket, kommer der luft i radiatoren, og så kan vandet, som skal varme radiatoren, ikke komme ordentligt rundt i radiatoren.

Hvis du ikke kan få ordentlig varme i din radiator, trænger ventilen måske til at blive motioneret. Til at løse dette problem har du blot brug for en papegøjetang til at skille termostaten ad.

 Sidder ventilen fast? Så kan du prøve at banke stille og roligt på ventilen – for derefter at trykke og motionere den. Herefter kan du sætte termostaten på og spænde den fast igen.  

Har du luft i din radiator?'
Der kan også være tale om et andet, meget velkendt problem – nemlig luft i radiatoren.

Symptomerne på luft i din radiator er ofte skvulpe- og rislelyde, og hvis du mærker på toppen i hver side af sin radiator, vil du ofte kunne mærke en temperaturforskel.  

Problemet er heldigvis nemt at fikse selv. Alt hvad du behøver er vilje, en papegøjetang og en klud.

Har du også problemer med kalk i vandhanen? Så se mere her.

Udluftning af radiator: Sådan gør du
For at lukke luften ud af din radiator, skal du først finde udluftningsventilen. Derefter tager du en spidstang (du kan også bruge en papegøjetang). Når du har fundet det rette værktøj, skal du blot følge følgende steps:

  1. Brug en klud eller sæt en opvaskebalje under radiatoren. Når du åbner/løsner ventilen, kan vandet nemlig godt løbe lidt - og vandet i en radiator er sort og beskidt.
  2. Væbn dig med lidt tålmodighed - der kan godt gå lidt tid, før luften kommer ud.
  3. Når luften er kommet ud, skal du huske at spænde ventilen godt til igen, så radiatoren ikke står og drypper.

Luft i radiatoren kan have stor indflydelse på den generelle drift af dit varmeanlæg. Det er derfor vigtigt, at du altid laver udluftning, når du laver en reparation på din radiator, udskifter rør, skifter varmeventiler med mere.

Bor du i lejlighed? Læs her  
Hvis du bor i lejlighed i for eksempel en etageejendom, er det en god idé at kontakte viceværten, hvis du har mistanke om at din radiator skal udluftes. Bor du hos os? Er du velkommen til at ringe til vores servicecenter på 7010 6070. I første omgang kan du prøve at løse problemet på den måde, det er forklaret på denne side.

Hvis det ikke hjælper, kan der være luftlommer i installationen på en af de andre etager i ejendommen, og det kan være et større projekt at finde ud af, hvor luftlommen kommer fra. Kontakt enten din forening eller din udleje omkring dette.

Kunne dit problem ikke løses med tippet her? Du er altid velkommen til at

Afkalkning af blandingsbatteri
Først skal blandingsbatteriet, der sidder yderst på vandhanen, skrues af. Det kan godt sidde meget stramt og skal løsnes med en tang. For ikke at lave ridser i ammaturet, når du piller blandingsbatteriet af, anbefaler vi, at du sætter et lille stykke toiletpapir eller køkkenrulle imellem tang og ammatur.  

Hvis blandingsbatteriet er totalt kalket til og sidder så stramt, at du ikke kan få det af med en tang, kan du lave en lille kop eddike i et bæger. Tape bægeret til vandhanen, så tuden er dækket i eddike, og lad det stå natten over. Herefter er kalken i hanen opløst så meget, at blandingsbatteriet kan skrues af.

Når blandingsbatteriet pilles af, kan der godt sidde noget snavs og rust på indersiden. Det skal ud og skylles igennem sammen med filteret.

Herefter lægger man blandingsbatteri og filter ned i et glas vand og fylder eddike eller citronsyre i glasset. Blandingen skal stå natten over, og næste dag er det lige til at rense og sætte på vandhanen igen.

Når du har gjort dette, skulle trykket i vandhanen gerne være tilbage til normal igen.

Afkalk elkedel og vandhane på samme tid
Et godt tip er at afkalke vandhanen og elkedlen på samme tid. Du tager blandingsbatteriet og lægger det op i elkedlen med eddike eller citronsyre og sætter kedlen i gang.

Når vandet har kogt, lader du det stå i en halv time. Herefter skyller du elkedlen igennem med vand 3 gange – så er det hele klaret på én gang. 

Hvor meget kalk er der i vandet?
Fra landsdel til landsdel er der stor forskel på, hvor meget kalk der er i vandet.

Kalkindholdet i vandet i København er højt, fordi grundvandet hentes op fra steder med meget kalk. Det fordrer derfor ekstra vedligeholdelse, og hos Jeudan, har vi ansat specialister og håndværkere, der kan løse både store og små problemer, som for eksempel en tilkalket vandhane.

På vores hjemmeside kan du også finde tips og tricks til, hvordan du nemt selv kan stå for udluftningen af din radiator, eller hvordan du kan stoppe træk fra dine forsatsvinduer.

 

Kontakt os på: 7010 6070