Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Fiolstræde 44

I 1902 blev en ny bygning på hjørnet af Fiolstræde og Nørre Voldgade indviet. Den nye bygning med adressen Fiolstræde 44 var en skole med 50 klasseværelser, foredragssale, gymnastiksal, læsesal og festsal.

Sandfarvet bygning på Fiolstræde 44

Arkitektur

Ejendommen blev opført af arkitekterne Valdemar Ingemann og Bernhard Ingemann, som var far og søn. Valdemar Ingemann optog sønnen Bernhard i sin virksomhed i 1896. Mange af de bygninger, de opførte i fællesskab, forekommer friere stilistisk end Valdemar Ingemanns tidligere bygningsværker.

Mod Fiolstræde ses et relief over det midterste fag, som forestiller Neptun og Merkur. Relieffet er udført af billedhuggeren og stukkatøren Hans Lamberg-Petersen.

Sort/hvid foto af Købmandsskolen 1918

Hvordan kom gaden til at hedde ”Fiolstræde”?

I 1400-tallet løb Fiolstræde som en blind gade fra Nørre Vold til det, som blev kaldt ”kantorens port”. Kantoren var den person, som ledede korsangen i Vor Frue Kirke, og kantorens gård lå øst for den gamle bispegård – der hvor universitetsbiblioteket senere kom til at ligge. Dengang blev gaden kaldt ”Strædet, der løber til kantorens port” eller ”Strædet, der løber til Nørre Vold”. Navnet afhang altså af, om man gik op eller ned ad gaden.

”Strædet, der løber til kantorens port” kom senere til at hedde ”Store Violstræde”, og da kom stykket fra Store Kannikestræde til Skindergade til at hedde ”Lille Violstræde”. Navnet var en direkte henvisning til botanikkens verden, men hvorfor gaden blev opkaldt efter violen, vides ikke. Frem til starten af 1500-tallet var området dækket af store grunde med gårde og haver, og det er da muligt at gadenavnet er kommet af, at der i nogle af disse haver er vokset violer.

Sort/hvid foto af Fiolstræde 44
Sort/hvid foto af Affald i Klerkegade 1941

Duften af violer?

Det har desværre ikke været duften af violer, der prægede gaden. Ud mod volden ved Nørreport lå en losseplads, der endda også fungerede som mødding. I stedet for velduftende blomsterhaver var gaden altså præget af de dufte, man kan forestille sig, at en mødding og en åben kloak afgiver.

i den modsatte ende af Violstræde lå Skidenstræde, som først i 1818 fik det noget pænere navn ”Krystalgade”. Skidenstræde havde fået sit navn efter byens rende – en åben kloak, som ledte skidt og møg ud mod byens lavereliggende områder.

Senere blev ”viol” til ”fiol”, og det er vist nok bare en forvanskning, sådan som det er sket med mange af Københavns gadenavne gennem tiden. Heldigvis er navnet ikke det eneste som har ændret sig i Fiolstræde – der lugter også væsentligt anderledes i dag, end der gjorde i 1700-tallet.

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.