Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Frydenlunds Allé 30

Frydenlund 30 set udefra bygning A

Slottet Frydenlund ved Trørød har siden midten af 1960’erne lagt jord til et ganske særligt erhvervsbyggeri. Den første del af erhvervsområdet ved Frydenlund blev opført som forskningscenter for virksomheden Haldor Topsøe. Visionen med byggeriet var at skabe en kraftfuld murstensbygning med store glasfacader, som skulle anlægges som en slags ”spejlende front” mod det omgivende naturområde.

Frydenlund Slot er en tidligere kongelig lystejendom mellem landsbyen Trørød og den nordlige del af Dyrehaven. Stedet var i kongehusets eje under skiftende regenter indtil 1793, hvorefter det ved salg overgik til privat eje. Haldor Topsøe købte slottet i 1960 af den dansk-amerikanske entertainer Victor Borge.

Et forskningscenter i skoven

Haldor Topsøe havde etableret sin egen virksomhed i 1940. I alle årene insisterede han på vigtigheden af at bygge sin kemivirksomhed og dens produkter på grundforskning og forskningsresultater. Opførelsen af Haldor Topsøes forskningscenter på skovarealet ved Frydenlund blev realiseret fra 1964 og årene frem. I første omgang opførtes fire kontorbygninger og to laboratoriebygninger på grunden. Den største af kontorbygningerne fulgte efterfølgende i slutningen af 60’erne.

Samspillet mellem bygningerne og landskabet var centralt for arkitekterne bag byggeriet, Erik Herløw og Tormod Olesen. Erhvervsbyggeriet ved Frydenlund er et tidstypisk byggeri, som er systematisk bygget op med en fast rytme af vertikale fremskudte mursøjler og vinduer. Bygningerne er bundet sammen af mellemgange, og de lavere bygninger er diskret placeret i landskabet, som består af et større parkområde. Området omkring og imellem bygningerne er anlagt med terrasser og spejldamme.

frydenlund ude foran med skulptur i front

Superfos udvider

Haldor Topsøes virksomhed havde hovedsæde og forskningscenter på området frem til 1973. Området blev senere overtaget af den danske industrivirksomhed Superfos, som udbyggede erhvervsområdet i 1975.

I slutningen af 1990’erne gik Superfos, som i starten af 1990’erne havde haft økonomiske vanskeligheder, ind i en periode med fremgang. Fremgangen betød at Superfos valgte at udvide erhvervsområdet ved Frydenlund yderligere. I maj 1996 godkendte Fredningsnævnet udnyttelsen af en restbyggemulighed på i alt 1.700 m2., og erhvervsområdet fik endnu en knopskydning.  

spejldamme i frydenlund i vedbæk
grønt landskab haven i frydenlund

Danmarks bedste virksomhedsdomicil

Senere blev den smukke industripark centrum for en række globale virksomheder, bl.a. som hovedsæde for en del af virksomheden Microsoft. Det havde Haldor Topsøe formentlig ikke forudset, da han i midten af 1960’erne opførte sit forskningscenter ved Frydenlund. Ligeledes havde han nok ikke forudset, at erhvervsområdet ved Frydenlund i 2022 fortsat ville være anerkendt som et af Danmarks bedste virksomhedsdomiciler.

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.