Gå til hovedindhold

Ansvarlighed

Ny rapporteringspraksis

Klar til ny rapporteringspraksis pr. 1. januar 2024

Billede foran Sankt Annæ Plads 13

I 2023 blev EU’s CSRD-direktiv vedtaget, og alle større børsnoterede selskaber skal derfor pr. 1. januar 2024 måle på sine bæredygtige indsatser og afrapportere på en lang række datapunkter. Det gælder selvfølgelig også Jeudan.

Større gennemsigtighed giver mere fokus på ansvarlighed

De nye afrapporteringskrav vil være med til at sikre endnu større gennemsigtighed i virksomhedernes praksis og tilgang til bæredygtighed. Virksomhederne kommer til at stå til ansvar for deres miljøpåvirkninger og de mange datapunkter, som alle skal forholde sig til, gør, at der kan sammenlignes på tværs af f.eks. ejendomsbranchen.

Jeudan har i 2023 fulgt direktivets løbende udvikling tæt, og der er blevet truffet en række strategiske valg for at blive klar til den nye rapporteringspraksis. Bl.a. har Jeudan udarbejdet et omfattende Program Ansvarlighed med alle de løbende initiativer, der er ansat en dedikeret ESG Financial Controller, Jeudan har indgået et samarbejde med et specialiseret konsulenthus, og der er blevet udarbejdet værdikædeanalyser og dobbelt væsentlighedsanalyser af Jeudans virke. Heidi Madsen, Finansdirektør i Jeudan fortæller:

Forberedelserne har været i fuld gang i flere år, men er selvfølgelig intensiveret i 2023. Selvom det først er fra 2024, vi skal rapportere – så skal vi have hele datagrundlaget klar allerede 1. januar 2024, så vi kan måle og have data fra hele 2024.

Ekstern assistance om CSRD-rapporteringen

Jeudan indgik i 2023 et samarbejde med et konsulenthus, som støtter Jeudan i at træffe de rigtige beslutninger i forhold til dataindsamling, analyser og forberedelser til CSRD-rapporteringen. Arbejdet er startet medværdikædeanalyser og dobbelt væsentlighedsanalyser, som bl.a. hjælper Jeudan med at få klarlagt, hvad der skal fokuseres på, og hvordan der skal sættes ind ift. de data, der f.eks. ikke haves endnu, så alt er klar til afrapporteringen for 2024.

Anne-Mette og Heidi
Detalje på Jeudan ejendom

1.178 beslutninger - og lidt til

Sammen med konsulenterne har Annemette og Heidi også kortlagt, hvilke data der skal bruges for at kunne leve op til den mere strukturerede og lovgivningsmæssige rapportering, som Jeudan nu kommer under.

For nuværende indgår der 1.178 datapunkter i EU-direktivet, og Jeudan skal forholde sig til væsentligheden af dem alle. Med udgangspunkt i dobbelt væsentlighedsanalysen, hvor man kigger på "impact materiality" og "financial materiality” vurderer Jeudan, om et datapunkt er væsentligt og derfor skal rapporteres på – der skal tages stilling til samtlige 1.178 punkter, og nogle er tilmed obligatoriske: “På baggrund af den værdikædeanalyse og dobbelt væsentlighedsanalyse, som vi påbegyndte i 2023, har vi udvalgt de datapunker, som er væsentlige for Jeudan.

Ud af de 1.178 mulige datapunkter har vi fået snævret feltet ind, så vi matcher Jeudans strategi, branche og risiciområder. Analyserne gør også, at vi fremadrettet kan intensivere indsatsen der, hvor Jeudans aftryk er væsentligst, så det er både vigtige men også påkrævede værktøjer i arbejdet”, Annemette Thrane Wind, ESG Financial Controller, Jeudan.

Rapporteringen af Jeudans ansvarlighedsarbejde er ikke ny, ej heller rapporteringen af den, men værktøjerne til mere præcist at kunne måle på output af Jeudans arbejde er blevet udvidet betydeligt. “Jeudan har taget en masse ansvarlige initiativer i mange år, og nu er den store konverteringsøvelse at begynde at måle på det. De nye ESRS-standarder guider os i, hvordan vi kan måle effekterne og underbygge de mange indsatser, og det er tilfredsstillende, at der nu kommer tal på”, Annemette Thrane Wind, ESG Financial Controller, Jeudan.

En stor indkapslingsøvelse

På tværs af hele organisationen, og i tæt samarbejde med konsulenthuset og Jeudans IT-afdeling, er hele Jeudans IT-systemlandskab gransket i 2023. Formålet er at kortlægge data og registreringer og finde frem til, hvordan det hele kan samles i et system. “I dag har vi ikke målepunkterne samlet i ét system, så der ligger et større arbejde forude med at få indsamlet de mange typer data, som vurderes væsentlige. Vi arbejder på at få skabt en samlet ESGplatform, så data fra f.eks. HR-systemet nemt samles ét sted.

Det vil lette processen med den årlige ESG-rapportering gevaldigt og gøre det nemmere og mere effektivt for os at følge udviklingen løbende igennem året”, Heidi Madsen, Finansdirektør, Jeudan

CSRD-direktivet påvirker hele værdikæden omkring Jeudan. På længere sigt vil de fleste af Jeudans erhvervskunder blive pålagt de samme, omfattende rapporteringskrav, og når de skal begynde at rapportere tal for f.eks. deres el-forbrug, affald mv. – så har Jeudan dataene klar. Direktivet har også medført, at Jeudan er begyndt at skærpe kravene til egne underleverandører, bl.a. på krav om tilslutning til Jeudans opdaterede Adfærdskodeks.

“I 2024 skal Jeudan løbende på kort, mellemlang og lang sigt måle på indsatserne via politikker, målsætninger, handlingsplaner og allokering af ressourcer. Vi skal arbejde videre med at fremskaffe data på den bedst tænkelige måde, og det er en spændende proces, som vi er kommet rigtig godt i gang med”, Annemette Thrane Wind, ESG Financial.

Dør omgivet af planter hos LIF på Lersøe Park Alle

Ansvarlighed

Vores ansvarlighedsrapporter

Hvert år rapporterer vi som en del af vores ledelsesberetning på vores målrettet indsats for mere ansvarlighed i Jeudan. I rapporterne formidler vi vores strategi og de foreløbige resultater i de tre hovedemner: Et grønnere Jeudan, et stærkere Jeudan og et Jeudan med ansvarlige relationer.