Gå til hovedindhold

Ansvarlighed

Byen Vågner

På centralt beliggende butiksfacader kan du lige nu opleve Simone Aaberg Kærns værk 'Byen Vågner - Utopia'.

Værk af Simone Aaberg Kærn

Når byen vågner, ser vi utopia reflekteret i byens vinduer. 'Byen Vågner - Utopia' er et kunstværk tegnet fra byens tårne og spir af kunstneren, Simone Aaberg Kærn. Med værket viser hun os længslen efter en fremtid og en spejling af byen som et landskab i forandring befolket af de unge elskende, de svømmende, de sejlende og aviaterne - de flyvende.

I et tæt samarbejde med Jeudan har Simone opført værket på centralt beliggende butiksfacader. Slå vejen forbi følgende adresser, og oplev Simone Aaberg Kærns kunstværk 'Byen Vågner -Utopia' i byens vinduer:

  1. Kronprinsensgade 11

  2. Antonigade 7

  3. Palægade 4-6

På jagt efter det smukke i byen

Simone Aaberg Kærn er artist-in-residence hos Jeudan og har tegnet 'Byen Vågner - Utopia' fra tårnene i en af Jeudans ejendomme på Søtorvet . Udsigten inspirerede Simone til værket, som drømmer en fremtid i København frem med håb - og sender en hilsen med titlen til bandet 'The Savage Rose'. Et København omfavnet af vand under et stort himmelrum, hvor Simone Aaberg Kærn anvender flyvning uden mål og funktion som et symbol på ånd, håb og frihed:

Værket drømmer en fremtid bygget på kunst, som lader naturen ind. Med værket opfordrer jeg til at gå på jagt efter det smukke i byen og vove at drømme! For drømmen om byen er forudsætningen for at forme dens fremtid.

'Byen Vågner - Utopia' er en fremskrivning af landskabet om 200 år, hvor vandet er steget, men hvor man stadig ser byens spir og tårne. Med balloner, små fly og svævefly ind over København tegner Simone optimisme og fremtidshåb over byen.

kunst på butiksvinduer af Simone Aaberg Kærn

Drømme og håb

Værket ’Byen Vågner – Utopia’’ har Simone Aaberg Kærn tegnet fra tårnene i en af Jeudans ejendomme på Søtorvet med udsigt over København. Værket drømmer et København frem omfavnet af vand under et stort himmelrum, hvor Simone anvender flyvning uden mål og funktion som et symbol på ånd, håb og frihed.

Flere kunstnere i værket

I 'Byen Vågner - Utopia' har Simone bygget sin utopi på en række kunstværker af sine kunstnerkollegaer. Se her, hvilke kunstnere værket også byder på - og hvor i 'Utopia', deres streger er gemt.

Utopia

Kunstner

Lilibeth Cuenca Rasmussen

Lilibeth Cuenca Rasmussen, som er kendt fra Kunstnerkolonien, er en ikonisk kunstner inden for dansk video- og performancekunst. Hun kombinerer sin unikke narrative stil med en række roller i sine optrædener, hvor hun ofte inkorporerer sang eller rap. Værker som 'Dragedukke' og 'Afghan Hound' fra 2011 udforsker komplekse temaer som kønsidentitet, magtdynamikker og kulturelle konstruktioner. Performancen blev fremvist i den danske pavillon på Venedig Biennalen og viser hendes undersøgende, transformative tilgang, hvilket gør hende til en fremtrædende figur i samtidskunsten.

Udsnit af tegning fra Utopia

Kunstner

Suzette Gemzøe

Suzette Gemzøe er en punkspirituel maler og konceptkunstner, som arbejder med performance og videokunstinstallationer. Hun har en universel kærlighed til den blå farves transformative og spirituelle kraft. Hun har skabt universet som blå stjerner på kniplingsdug udført ved detonation af kondomer fyldt med blå maling. Fusion af kunst og eksplosive teknikker understreger samspillet mellem The Big Bang, universets kraft og kærlighed. Hendes værker, bla. 'Exotic Lovelife of A Single Mother' og 'Bathing My Seal Skin Bikini', er erhvervet af Statens Museum for Kunst.

Udsnit fra Utopia

Kunstner

Molly Haslund

Molly Haslunds arbejder med performance - ofte med musikalsk mellemspil, installationer og koreograferede offentlige optrædener. Med base i København og uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og Glasgow School of Art udforsker hun igennem sine værker identitets kompleksiteter, samfundsnormer og hierarkier. 'CIRCLES', et performanceværk, inviterer til aktiv deltagelse i en meditativ akt, hvor gentagelse, cirkulære bevægelser og mønsterdannelse understreger kollektiv billeddannelse og interhumanistisk forbindelse.

Udsnit fra Utopia

Kunstner

Sophie Dupont

Sophie Dupont skaber med sin baggrund i dans og billedkunst performances, der udfordrer opfattelser af køn, erotik og spiritualitet. Med fokus på åndedræt og balance tilbyder hendes arbejde sanseoplevelser, der forbinder mennesker og den levende verden, og fremmer nye måder at være sammen på. Dupont er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Igennem sine performances som 'Blind Balance' viser hun sin stærke visuelle og meditative tilgang til kunsten.

Udsnit fra Utopia

Kunstner

Gunhild Aaberg

Den internationalt anerkendte danske keramikkunstner Gunhild Aaberg er kendt for sine ofte maritimt inspirerede og på en gang brutale og dybt humanistiske keramiske skulpturer. Aabergs kunst spænder fra kunstværker i stentøj til store betoninstallationer ofte kombineret med video eller foto. Metropolis er hendes store dystopiske multimedie byinstallation, hvor futuristiske bygningskroppe spejler sig i olie. Aaberg har fået tildelt Statens Kunstfonds Hædersydelse. Aabergs installationer og skulpturer minder os om det taktile og skæve, som vi mister, når byen bliver alt for ordentlig, pæn og ren.

Udsnit fra Utopia

Kunstner

Dorte Mandrup

Dorte Mandrups kommende projekt, The Whale, som er placeret i Arktis, er et bevis på hendes arkitektoniske tilgang, der blander kontekst og arkitektur. Dette projekt har til formål at fortælle hvalernes historie gennem en bygning, der er formet af sine omgivelser og designet til at minimere miljøpåvirkningen. The Whale vil rumme udstillinger, kontorer, en café og mere, og tilbyder en medrivende oplevelse, der fremhæver bevaring af marineliv og den smukke natur i det nordlige Norge.

Udsnit fra Utopia

Kunstner

Sandro Massai

Sandro Massai er kendt for sine multimedieperformancer, der kombinerer musik, dans, maleri, video og fotografi. Hans serie "DANCE TRACES – Ritualistic Action Paintings" er inspireret af Yoruban-mythologi og hylder orishaerne, guder æret i Yoruba-kulturen, som har haft stor indflydelse på den brasilianske kultur. Han synger, danser og maler, idet han bruger sin krop til at påføre akrylmaling på store lærreder. I sine værker forener han abstrakt ekspressionisme og japansk butoh-dans, hvilket afspejler temaer som modstand, afkolonisering og afrofuturisme.

Udsnit fra Utopia

Kunstner

Theo Jansen

Den visionære kunstner Theo Jansen er berømt for at skabe "strandbeests", som er selvstændige livsformer lavet af gule plastikrør. Disse kinetiske skulpturer har udviklet sig siden 1990 gennem 12 forskellige udviklingsperioder. Theo Jansens arbejde er både mekaniske vidundere, drømmeobjekter og økologiske fysiske tankeeksperimenter, som peger på en anden tilgang til verdens retning mod økologisk kollaps.

Udsnit fra Utopia

Kunstner

Sonja Ferlov Mancoba

Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) var en internationalt arbejdende dansk skulptør, hvis værker afspejler en blanding af globale kulturelle elementer og abstrakte former. Hendes fokus på ikke-vestlige æstetiske traditioner, især fra afrikanske og asiatiske kulturer, præger hendes skulpturer. Disse værker, ofte med masker og vogterfigurer, udgør en del af hendes bidrag til det 20. århundredes kunst.

Udsnit fra Utopia

Kunstner

Jeanette Ehlers og La Vaughn Belle

"I Am Queen Mary" er et transnationalt monument skabt af La Vaughn Belle fra De Amerikanske Jomfruøer og Jeannette Ehlers fra Danmark - to kunstnere forbundet gennem deres fælles caribiske rødder og kolonihistorier. Sammen har de skabt den første fælles skulptur til at mindes Danmarks koloniale indflydelse i Caribien og dem, der kæmpede imod den. Det monumentale værk blev afsløret i marts 2018 foran det Vestindiske Pakhus i København som en midlertidig skulptur i forbindelse med 100-årsdagen for salget og overførslen af de Dansk Vestindiske Øer (nu De Amerikanske Jomfruøer) til USA. Som det første monument over en sort kvinde i Danmark, har "I Am Queen Mary" opnået international opmærksomhed som et symbol, der fejrer og centrerer historien om personer, der modstod dansk kolonialisme i Caribien. Der søges pt. midler til at opfører monumentet i bronze. I Simone Aaberg Kærns fremskrivning har den stigende vandstand reaktiveret koralerne i monumentets sokkel.

Udsnit fra Utopia

Kunstner

Simone Aaberg Kærn

'OPEN SKY - Smiling in a War Zone' er en performance, hvor kunstneren Simone Aaberg Kærn fløj sin performance fra Lille Skensved til Kabul i Afghanistan. En pige i Afghanistan drømte om at flyve, og kunstneren ville med sin performance teste og undersøge ønskets poetiske kraft op imod den geopolitiske krigsmaskine. Performancen lykkedes, fordi mennesker i systemer, der skulle have stoppet kunstneren, sang med på den poetiske luftsang. Værket lander på ARKEN Museum for Moderne Kunst i Ishøj i februar 2024.

Simone Aaberg Kærn med tegning i hånden
Simone Aaberg Kærn set bagfra

Om Simone Aaberg Kærn

Kunstner fra Kunstakademiet i København, uddannet fra Goldsmiths College i London og desuden pilot. Simone er blandt andet kendt for sit portræt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og sin dokumentarfilm “Smiling in a Warzone”.

Simone Aaberg Kærn

Artikel

Tegneren i tårnet

Fra toppen af Søtorvet 5 spejder kunstneren Simone Aaberg Kærn ud over København og Dronning Louises Bro. Men hvordan havnede hun mon der?