Afkalkning af vandhane

Afkalkning af vandhane – gode tips til en tilkalket vandhane
Sætter din vandhane en stopper for trykket på vandstrålen? Og kommer der kun en doven stråle ud, selvom du har skruet helt op?

Så er det måske tid til afkalkning af din vandhane og dit blandingsbatteri. Det er heldigvis nemt at fikse selv. Og kræver kun vilje, eddike, en klud og en tang. Se med her!

Et godt husmoderråd er at bruge eddike, som et effektivt middel til afkalkning

Sådan afkalker du din vandhane
Vi bruger vores vandhane hver eneste dag – til at vaske hænder, skylle grøntsager, gøre rent og meget mere. Samtidig er vandet i Danmark fyldt med kalk, og det sætter sine spor på vandhanen, som langsomt kalker til, hvis ikke den bliver rengjort i ny og næ.

Til at afkalke din vandhane skal du bruge et afkalkningsmiddel, en klud og en tang. Et godt husmoderråd er at bruge eddike, som et effektivt middel til afkalkning.

Eddike kan dog godt være hård ved overfladen på ammaturet, og derfor anbefaler flere specialister at bruge citronsyre ved afkalkning af mere porøse design-ammature.

Afkalkning af blandingsbatteri
Først skal blandingsbatteriet, der sidder yderst på vandhanen, skrues af. Det kan godt sidde meget stramt og skal løsnes med en tang. For ikke at lave ridser i ammaturet, når du piller blandingsbatteriet af, anbefaler vi, at du sætter et lille stykke toiletpapir eller køkkenrulle imellem tang og ammatur.  

Hvis blandingsbatteriet er totalt kalket til og sidder så stramt, at du ikke kan få det af med en tang, kan du lave en lille kop eddike i et bæger. Tape bægeret til vandhanen, så tuden er dækket i eddike, og lad det stå natten over. Herefter er kalken i hanen opløst så meget, at blandingsbatteriet kan skrues af.

Når blandingsbatteriet pilles af, kan der godt sidde noget snavs og rust på indersiden. Det skal ud og skylles igennem sammen med filteret.

Herefter lægger man blandingsbatteri og filter ned i et glas vand og fylder eddike eller citronsyre i glasset. Blandingen skal stå natten over, og næste dag er det lige til at rense og sætte på vandhanen igen.

Når du har gjort dette, skulle trykket i vandhanen gerne være tilbage til normal igen.

Et tip er at afkalke vandhanen og elkedlen på samme tid

Afkalk elkedel og vandhane på samme tid
Et tip er at afkalke vandhanen og elkedlen på samme tid. Du tager blandingsbatteriet og lægger det op i elkedlen med eddike eller citronsyre og sætter kedlen i gang.

Når vandet har kogt, lader du det stå i en halv time. Herefter skyller du elkedlen igennem med vand 3 gange – så er det hele klaret på én gang.

Hvor meget kalk er der i vandet?
Fra landsdel til landsdel er der stor forskel på, hvor meget kalk der er i vandet.

Kalkindholdet i vandet i København er højt, fordi grundvandet hentes op fra steder med meget kalk. Det fordrer derfor ekstra vedligeholdelse, og hos Jeudan, har vi ansat specialister og håndværkere, der kan løse både store og små problemer, som for eksempel en tilkalket vandhane

På vores hjemmeside kan du også finde tips og tricks til, hvordan du nemt selv kan stå for udluftningen af din radiator, eller hvordan du kan stoppe træk fra dine forsatsvinduer.

Stop træk fra dine forsatsvinduer

Stop træk fra dine forsatsvinduer

Udluftning af radiator

Udluftning af radiator
arrow-downcheckmarkclose-mobilclosefilterlistlookformapminusparking-jeudanparkingparkinghouse-jeudanparkinghouseplussearch