Gå til hovedindhold

ENIGMA - En verden af kommunikation

Østerbro og resten af København er blevet en oplevelse rigere. Det foregår mere bestemt på Øster Allé 1, hvor dørene i den store, lyserøde ejendom har slået dørene op til en verden af kommunikation. Velkommen til ENIGMA.

Museum ENIGMA på Øster Allé 1 på Østerbro i København

På Øster Allé 1, lige ved Trianglen og med kig til det grønne i Fælledparken, er der gennem et længere stykke tid foregået noget af en forvandling. Det gamle posthus er nemlig blevet ombygget til et moderne museum for post, tele og kommunikation. Her er historien om tilblivelsen af ENIGMA.

Velkommen til historie, oplevelser og ny viden

Med museet for post, tele og kommunikation, ENIGMA på Øster Allé 1 er der tegnet en lige linje fra bygningen oprindelige funktion som posthus til en verden fuld af kommunikationsoplevelser, historie og viden. I samarbejde med museet har vi hos Jeudan ombygget det gamle posthus til et moderne museum, hvor viden, tanker, meninger, nyheder, lyd, video og billeder om post-, tele- og kommunikationshistorie kan opleves.

kongelig post og telegraf på øster alle

Jeudan og ENIGMA

I Jeudan har vi et ønske om at bidrage til byudviklingen og være med til at bevare vores fælles kulturarv. ENIGMA er et eksempel på, hvordan vi gør netop dét, og hvordan vi er med til at skabe kulturen i samme åndedrag. Med renoveringen – og transformationen – af Øster Allé 1 skaber vi endnu bedre rammer for museets gæster, de ansatte og ikke mindst for området som helhed. Vi vil begejstre københavnerne og de besøgende med ekstraordinære oplevelser – for eksempel indenfor kulturen, som det også er tilfældet med vores øvrige kulturpladser som TorvehallerneKBH og Ofelia Plads. Et samarbejde som det, vi har med ENIGMA, handler ikke bare om at stille rammerne til rådighed, men i lige så høj grad om at bidrage til et rum, der inspirerer i tråd med ENIGMA's kernefokus.

En verden af kommunikation - dengang, nu og senere

Museets samlinger skildrer den danske kommunikations- og mediehistorie fra postvæsnets oprettelse i 1624, over massekommunikation i lyde og billeder og til vor tids digitale virkeligheder. I fire udstillings- og aktivitetsområder undersøger og formidler ENIGMA løbende vores alles kommunikationshistorie, -nutid og -fremtid. 

Udstillingerne i ENIGMA er forskelligt rettede og alsidige, men har én fællesnævner: Inddragelse af publikum. På museets inviteres du som gæst til at dele dine erfaringer, ligesom der i udstillingsarkitekturen lægges op til samtale og debatarealer. Her møder gæsterne museets eksperter og nogle af de mange samarbejdspartnere. Det gælder blandt andet det foreningsliv, som ENIGMA allerede har samarbejdet med i nogle år. For de mindste er der for eksempel mulighed for at lære at kode hos foreningen After Nows, og vil man teste sine innovative evner, kan man i museets Makerspace eksperimentere med teknologiudvikling.

En ejendom med 100 års historie 

I 2022 – mere præcist 3. september – kunne ejendommen på Øster Alle 1 på Østerbro fejre rund fødselsdag. På denne dag var det nemlig 100 år siden, at det, der skulle være Københavns nye postbygning, blev indviet. Posthuset blev oprindeligt tegnet af Kgl. Bygningsinspektør Thorvald Jørgensen, som også er kendt som arkitekten bag Christiansborgs Slot. Senere kom også Christian Jensen, der også var arkitekt og desuden billedhugger Aksel Poulsen og arkitekt Holger Jensen med på listen over folk, der på den ene eller anden vis har bidraget til den måde, Øster Allé 1 tager sig ud på. Mange forskellige hænder, inspirationer og kreative personligheder har med andre ord præget det udtryk, som kendetegner den mondæne bygning på Øster Allé den dag i dag.

enigma på øster allé set udefra

Området, der omkranser Posthuset, var også dengang velbesøgt, livligt og trafikeret. Trianglen, som det kaldes i folkemunde, har nemlig fungeret som trafikalt knudepunkt helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet, hvor den første sporvognsforbindelse kom til Østerbro.

Og med Fælledparkens åbning i 1911 og metroens ankomst i 2019 er hjørnet kun blevet mere populært og velbesøgt. Til glæde for beboerne omkring og alle, der lægger vejen forbi.

trianglen på østerbro

Gammelt indhold i nye(re) klæder

Nok er ejendommens anvendelse som museum helt ny, men det er museet ikke. Det Gamle Post og Tele- museum har lang historie bag sig - over 100 år - og lå indtil 2015 i det historiske posthus i Købmagergade i Indre København.

Med den nye placering kommer også en relancering. Derfor kan de, der allerede har besøgt det gamle museum, da adressen hed Købmagergade, vente sig en helt ny oplevelse. Hvor det gamle museum primært beskæftigede sig med datidens post, ser man i ENIGMA også fremad mod fremtidens kommunikation.

Driften af ENIGMA

ENIGMA drives af Post & Tele Museums Fond, stiftet i 1996 af TDC Group og PostNord. De to virksomheder støtter fortsat museets drift. Museet modtager ingen offentlig støtte fra hverken stat eller kommune. ENIGMA har modtaget fondsstøtte til de kommende udstillinger fra A.P. Møller Fonden, Augustinusfonden og Knud Højgaards Fond. 

Museumsbygningen ejes af Jeudan, som også har bidraget til finansieringen af ombygningen.

loft i jeudans ejendom på havnegade

Ejendomshistorier

Jeudans ejendomme i København

Kunne du tænke dig at blive klogere på historien bag nogle af Københavns ejendomme?