Gå til hovedindhold

Ansvarlighed

Affaldsanalyse i Jeudans domicil

Hop med op i containerne bag Jeudans kontor i København K.

facader på jeudans kontor i Bredgade 30-34 i københavn k

I 2023 kom der nye nationale sorteringskriterier i Danmark. Det betyder, at virksomheder nu skal sortere deres husholdningslignede affald til genanvendelse, på samme måde som private har gjort i flere år. Forventningen er, at der bliver sorteret langt mere, og at det bliver nemmere for alle, fordi sorteringen nu er ens både derhjemme og på arbejdet.

Det er også forventningen, at de større og mere ensartede affaldsfraktioner vil gøre det nemmere for behandlingsanlæggene at sortere affaldet – så der samlet set opnås en højere kvalitet af de materialer, der kan genanvendes til nye produkter.

Styr på eget affald først

I takt med de nye sorteringskrav har Jeudans kunder efterspurgt rådgivning på området. For at være sikre på, at Jeudan kan yde relevant og korrekt rådgivning, og selv håndterer affald korrekt, besluttede ledelsen at gennemføre en undersøgelse i Jeudans hovedsæde. I starten af 2023 startede Jeudans miljø- og biodiversitetskonsulent derfor en systematisk undersøgelse af indkøbs- og affaldsmængder i kontordomicilet i Bredgade. Det resulterede bl.a. i en omfattende analyse af affaldet fra kontordomicilet, som dannede grundlag for en rapport over klimaaftrykket fra Jeudans affald.

Anna Bergman Sørensen, miljø- og biodiversitetskonsulent hos Jeudan fortæller:

Vi ville gerne være sikre på, at vi forstod vores egen affaldshåndtering først, og selv sorterede korrekt, før vi gik i gang med at rådgive vores kunder om de nye regler.

Op i containerne

Som en del af analysen hoppede Jeudans miljø- og biodiversitetskonsulent, Anna, en tur i affaldscontainerne. Affaldscontainere indendørs og udendørs blev endevendt, ligesom der blev indsamlet data fra indkøbslister fra leverandører for at identificere indstrømningen af materialer og produkter i domicilet.

De største affaldstyper og mest kontinuerlige indkøb af produkter viste sig at være f.eks. kopipapir, kaffe, engangskopper, pap, IT-udstyr, mælk og mælkekartoner, fødevarer og madaffald. I rapporten kortlægges CO₂-ækvivalensaftrykket af de kontinuerlige affaldstyper, ligesom mulighederne for at reducere CO₂-aftrykket og affaldsmængderne blev afdækket.

Yderligere er der i rapporten forslag til hverdagsprodukter, der kan udskiftes med mere cirkulære versioner. “Ser man på Jeudans CO₂-udledning i domicilet, så udleder vi i dag næsten lige så meget på indkøb af produkter og affald, som vi gør på el, vand og varme. Mit bud er, at det også vil se sådan ud for mange andre virksomheder, så der er bestemt et forbedringspotentiale” siger Anna Bergman Sørensen.

Rapporten har betydet, at Jeudan nu fremadrettet vil indkøbe en mere regenerativ og bæredygtig kaffe, opfordre medarbejdere til at bruge plantedrik i kaffen samt igangsætte en overgangsfase med skift fra engangskopper til genanvendelige kopper i kaffebaren. I bistroen igangsættes et større initiativ, til at imødekomme madspild, ved at lade medarbejdere tage overskudsmad fra buffeten med hjem, som ellers vil blive smidt ud.

Derudover vil Jeudan igangsætte en adfærdskampagne for at få medarbejdere til at bruge mindre kopipapir, samtidig med at der vil blive indkøbt genbrugt kopipapir i stedet for nyt.

TorvehallerneKBH
Anna Bergmann

Biodiversitet i byen

Jeudan ønsker at bevare og forbedre biodiversiteten i byen. Alle Jeudans ejendomme er blevet screenet, og der er udvalgt 17 anlæg, som har potentiale til at bidrage til en øget biodiversitet. I TorvehallerneKBH er der i 2023 opsat redekasser til bier.

Genanvendelse fremfor forbrænding

Det er et fælles mål i EU, at medlemslandene skal genanvende 55 % af det kommunale affald inden udgangen af 2025. I Jeudan arbejdes der målrettet mod at hæve genanvendelsesprocenten. Den øgede affaldssortering er bl.a. med til, at der bliver sendt mindre affald til forbrænding – og mere til genanvendelse, så ressourcerne bliver anvendt så mange gange som muligt.

Affalds- og produktanalysen fra Jeudans kontordomicil viser, at der, hvor Jeudan vil kunne rykke mest i forhold til en reduceret CO₂- udledning, er i bistroen, kaffebaren og på IT-udstyret. Det er en øvelse at se på, hvordan Jeudan gør arbejdsdagen mere miljørigtig - samtidig med at den gode medarbejderpleje og attraktive arbejdsplads fastholdes.

TorvehallerneKBHs affald endevendt

Jeudan har i flere år arbejdet på at skabe så gode forhold som muligt, for at staderne i TorvehallerneKBH kan sortere deres affald korrekt, ligesom der er blevet sat ind for at minimere madspildet fra hallerne. Miljøcentralen i TorvehallerneKBH giver grundig og vejledende anvisning af, hvordan alle typer af affald skal sorteres, så det er nemt og hurtigt for stadeholderne at komme af med deres affald.

I efteråret 2023 blev der sat ekstra fokus på affaldshåndtering og ressourcegenanvendelse, da Jeudan udarbejdede en rapport over klimaaftrykket fra stadernes affald. Her blev antallet af kg CO₂-udledninger på alle affaldsfraktionerne kortlagt, ligesom der blev udarbejdet konkrete anbefalinger til ressource- og CO₂-besparelser.

Biodiversitet i tæt bebyggelse

Jeudans Miljø- og biodiversitetskonsulent har fokus på, hvor Jeudan kan sætte ind for at bevare og forbedre biodiversiteten i byen. Derfor bliver der i 2024 sat gang i en plan for, hvilke konkrete områder Jeudan potentielt kan omlægge, så der bliver skabt mere begrønning og flere levesteder for byens arter.

“Når det kommer til biodiversitet, er det begrænset, hvad Jeudan kan gøre i forhold til de mange ejendomme i indre København, men vi vil forsøge at arbejde med det, vi har, og bl.a. sikre mere begrønning i byen. Der, hvor vi for alvor kan gøre noget for biodiversiteten, er på arbejdet med værdikæden af indkøb af produkter og materialer, særligt til Jeudans byggeprojekter. Her skal vi have et skarpt fokus på, at vores indkøbte produkter bliver produceret med tanke på biodiversitet, " afslutter Anna Bergman Sørensen.

I 2024 igangsættes en plan for, hvilke konkrete områder Jeudan kan omlægge, så der bliver skabt mere begrønning og flere levesteder for byens arter.

håndværker maler stuk i loftet i en jeudan ejendom

Ansvarlighed

Vores grønne historier

Vi bidrager til den grønne udvikling i vores allesammens København. Undersøgelser viser, at de negative klima- og miljømæssige effekter ved at rive ned og opføre nyt af samme størrelse er 45-55 % større i CO2 -regnskabet, end hvis der er i stedet gennemføres en markant renovering af ejendommen.