Fra kontor til byggeplads og skolebænk
Det lå ikke ligefrem i kortene, at hverken Bogdan Patriche eller Per Østberg skulle være elektrikere. Bogdan er egentligt uddannet jurist og Per folkeskolelærer. To på papiret forskellige baggrunde, men alligevel med den fællesnævner, at de ikke fandt sig til rette ved skrivebordet. De savnede at komme ud og bruge sine hænder. Og da de havde hørt, elektriker-jobbet i længden var mere skånsomt for kroppen end øvrige håndværkerdiscipliner, faldt valget på el.
De to voksenlærlinge har fulgtes ad side om side i deres uddannelse. Både grundforløb, hovedforløb og til svendeprøven. Nu er de også kolleger i Jeudan. Bogdan havde allerede en læreplads et andet sted, men skæbnen ville, de også skulle være voksenlærlinge i samme team i Jeudan. Her var Per allerede lærling, og Bogdan var på udkig efter en ny.
”Jeg ledte efter en læreplads, og så ringede jeg til Per og spurgte, om han kunne hjælpe. Og han sagde, han var meget tilfreds, og at Jeudan var et superfint sted at være” siger Bogdan, der kontaktede Per efter, han havde set ham i Bredgade. Bogdan blev sat i kontakt med den daværende produktionschef, og umiddelbart efter kunne han trække i Jeudan-trøjen. Og det har han været glad for lige siden.
Parkeringshus med indbygget øvestation
Begge voksenlærlinge er færdige med svendeprøven med et yderst tilfredsstillende resultat. Det er der, ifølge Per og Bogdan, flere grunde til. En af dem skal findes på Dronningens Tværgade, hvor Jeudan har parkeringskælder. Her har de to nemlig kunne øve sig på deres helt egen øvestation.
Per siger: ”Vi har fået lov til at bygge en øvestand. Det er en god idé, for vi bliver prøvet i det i vores skoleforløb. Netop dét sikkerhedsmæssige er en ret grundlæggende ting, men ikke noget, man gør så ofte. Typisk først, når man har afleveret en installation på en byggeplads, hvor der går to år fra du starter, til du slutter”, siger Per, der dog gerne vil understrege, at man også uden et 12-tal i bogen kan være en dygtig håndværker og en stor ressource.
Øvefaciliteter i parkeringshuset
Her kan voksenlærlingene øve sig inden svendeprøven.
Plads, tid og rum til læring
Rum og tid til læring er i det hele taget ret kendetegnende for de to voksenlærlinges forløb. Øvestationen er blot en af de ting, der har hjulpet de to med at hive en topkarakter hjem. Flid, engagement og ihærdighed er selvfølgelig en anden. De peger begge på, at de i Jeudan får plads og rum til at lære. Her menes der ikke bare den fysiske plads, de blandt andet har i parkeringshuset, men den, de har fået – og får - til at lære og dygtiggøre sig. Én ting er at få mulighed for det. Noget andet er, at der bliver sat tid af, så det kan føres ud i livet. Og den tid føler de begge, de bliver givet.
De to voksenlærlinge understreger også vigtigheden af tillid og ansvar, som er nøgleord for dem begge. Per siger, ”Jeg har en oplevelse af at blive taget alvorligt. En af de grunde til, jeg har lyst til at være her, er, at der er en rigtig høj grad af tillid. Og der bliver givet rigtig meget ansvar.”
Jeg har en oplevelse af at blive taget alvorligt. En af de grunde til, jeg har lyst til at være her, er, at der er en rigtig høj grad af tillid. Og der bliver givet rigtig meget ansvar.
En mangfoldig klub med læring i
Selvom man i leveår har mere erfaring end de noget yngre lærlinge, er der ikke forskelsbehandling. Det mærkede Bogdan særligt, da han startede i lære: ”Jeg følte, jeg var 16 år igen. Selvom man er oppe i 30’erne, når man går på arbejde, så er man lærling. Du starter i bunden som alle andre.” Man er lærling på lige vilkår på uanset alder.
Aldersforskel eller ej – så er der heldigvis god forståelse lærlingene i mellem. Det kommer for eksempel til udtryk i den lærlingeklub, som Per, Bogdan og andre lærlinge i El har startet sammen. Her mødes de et par gange årligt og deler erfaringer. I klubben har de blandt andet været på ekskursion, da de tidligere på året besøgte en norsk produktionsvirksomhed i Odense. Det er én ud af mange oplevelser, som lærlingeklubben håber at komme på. Og det er ganske sandsynligt – for initiativet er blevet taget godt imod helt oppefra:
”Der har været stor lydhørhed overfor fra ledelsen side. Vi har fået tid og ressourcer til at udvikle os. Vi kommer med på kurser, vi tager på studieture, vi har mulighed for at mødes i fællesskab”, siger Per, og fortæller, at der generelt er et godt samarbejde mellem lærlingene og ledelsen.
Et ønske om at lære fra sig
Lærlingeklubben er noget af det, der bidrager til et godt læringsmiljø i Jeudan. De to voksenlærlinge peger også på mentorprogrammet. Et program, der lige nu er under udvikling. Som noget nyt kommer man, inden man bliver mentor, på kursus og bliver opkvalificeret, så man har det rigtige kompetencesæt til at varetage rollen. Og vigtigst - der bliver sat tid af til det. Der er selvfølgelig forskel på, om man har brug for en mentor. Men det er en stor hjælp for dem, der har. Bogdan og Per deler ønsket om at lære fra sig, og vil gerne være mentorer, når de er færdiguddannede. Det skulle der være rig mulighed for.
Meget mere end arme og ben
De to lærlinge ved også allerede, hvad der skal ske, når elektrikeruddannelsen er i hus. Bogdan og Per er nemlig begge fastansat i Jeudan fra starten af 2023, og det er lige, som det skal være - for arbejdsopgaverne er spændende og vilkårene gode. ”Jeg synes, det har været et rigtig godt sted at være. Der er tid til at lære og til at lave tingene ordentligt. Og det er spændende, fordi vi arbejder på historiske ældre bygninger. Så der er mindre metervare,” siger Per, og Bogdan tilføjer: ”I Jeudan er vi ikke kun arme og ben. Det er vi også. Men meget mere end det."
I Jeudan er vi ikke kun arme og ben. Det er vi også. Men meget mere end det.
Job & karriere
Ledige håndværkerstillinger
Vil du gerne med på holdet? Læs mere om hverdagen som håndværker hos Jeudan og ansøg om en stilling hos os.