Gå til hovedindhold

Guide

Gode råd til at spare på energien

Efteråret er her - og vinteren nærmer sig. Vi kender det alle: Det betyder kulde og mørke – og dermed mere energi at holde kontoret eller hjemmet varmt og lyst. For at hjælpe dig med at optimere på dit energi- og varmeforbrug har vi samlet et par gode råd.

lys fra vindue i kontorejendommen i amaliegade 15 i københavn

Når mørket sænker sig, og kulden kommer snigende, tænder vi for vores apparater. Der skrues op for radiatoren, så varmen forbliver i lokalet, og lyset tændes. Det betyder også, at vores forbrug stiger mere end normalt. Vi har derfor samlet et par simple råd til, hvordan du i det små kan bidrage til et mindre el-, varme og vandforbruget i dit lejemål. Fra optimering af dit varmeforbrug til tilpasning af din energi.

Spar på energien. Helt stiktosset er det ikke

  • Monitorer dit elforbrug. Der er flere muligheder for at nedsætte elforbruget derhjemme eller på kontoret. Det handler for det første om at skabe et overblik over dit forbrug fordelt over dage og timer, og derefter løbende holde øje med, hvordan strømforbruget udvikler sig. Den løbende monitorering kan give dig indsigt i, hvor og hvor du kan gøre en forskel for at spare på strømmen.

  • Smarte apparater, der slukker automatisk. Mange energiforbrugende produkter kan bruges smartere. Sluk for det, du ikke bruger, og udnyt apparaternes spareindstillinger. Sluk fx for computerskærmen, når du ikke benytter den, og kig også på de apparater, som du har på standby. En elspareskinne kan fx hjælpe dig med at reducere dit standby elforbrug. Elspareskinnen fungerer som en intelligent stikdåse, der automatisk slukker for de apparater, du fx bruger sammen med din computer, tv’et eller lignende.

  • Lav en natrundering. Dit natlige energiforbrug er også et sted, som du kan sætte ind for at spare på strømmen, og med en natrundering gennemgår du dit lejemåls natlige energiforbrug. Eksempelvis kan kontorer bruge op til 40 % af deres strøm om aftenen og natten, og det kræver ofte meget lidt investering at skære ned på det overflødige natlige strømforbrug.

  • En stor del af strømforbruget går om vinteren til belysning. Overvej, om du skal effektivisere din belysning, fx vælge at skifte enkelte lyskilder eller udskifte hele belysningssystemet. Her kan I med fordel gå efter LED-lys. Vil du ikke udskifte dit nuværende belysningssystem, kan det være godt at tænke over lysstyring. Overvej om lyset kan slukkes i lokaler, hvor det alligevel ikke anvendes og sørg for at slukke når du forlader et rum, der nu ikke behøver belysning længere.

Kilde: Energistyrelsen og elforbundet.dk

radiator og håndtag på radiatoren

Smart opvarmning. Gode råd til varmeoptimering

  • Start med at skrue alle dine termostater op på 5 og afvent. Gennemgå derefter alle radiatorer, og mærk efter, om de afgiver varme. Fremløbstemperaturen i dine radiatorer styres automatisk af udetemperaturen og er den i varmesæsonen under 17 grader i mere end 2 timer tænder cirkulationspumperne og dermed varmen. Derfor vil temperaturen på rørene og radiatorerne, i starten og slutningen af varmesæsonen, hvor udetemperaturerne er højere, typisk være håndlunkne.

  • Udnyt alle dine radiatorer, og lad derfor alle radiatorer være tændte. Det giver den bedste varmekomfort. Indstil termostaterne på den temperatur, som du ønsker i de enkelte rum. Hvis du slukker for termostaterne i nogle rum, vil termostaten først tænde ved 7 grader.

  • Hvis du fx ønsker 21 grader (termostat mellem 3 og 4) på kontoret eller i stuen, kan du godt have 19 grader (termostat mellem 2 og 3) i et andet rum. Men for at undgå kuldeindfald fra et andet rum, skal døren mellem rummene holdes lukket. Vægge, lofter, gulve og inventar, som er nedkølet, er med til at give kuldeindfald til et opvarmet rum. Hold dog øje med, om luftfugtigheden stiger ved nedkølingen.

  • Overvej eventuelt smarte termostater. En smart termostat til radiatoren kan hjælpe dig med at styre varmen – også om natten. Du kan indstille den til at skrue ned for varmen, når du ikke er hjemme, pause radiatorerne, når du lufter ud, betjene systemet eksternt og meget mere.​

  • Hold radiatoren fri. Har du radiatorskjulere- eller riste er det vigtigt at disse holdes fri af genstande, f.eks. overtøj, papirer eller lignende, så du får maksimalt ud af din opvarmning.

Hold forbruget oven vande. Gode råd til at spare på vandet

  • Med et berøringsfrit armatur kan du ikke kun højne hygiejne niveau og minimere bakterier på armaturet. Du kan også minimere dit vandforbrug. Mange lader nemlig vandet løbe, fx når der vaskes fingre eller andet, og med et berøringsfrit armatur kan du sikre, at der automatisk slukkes for vandet ved sådanne handlinger.

  • Armaturer med koldt-vand-start kan reducere energiforbruget til opvarmningen af dit vand – ofte uden at du bemærker det. Den sparer nemlig på den energi, som du bruger til at opvarme dit brugsvand. En energi, der ellers er skjult i din varmeregning. Typisk i kontorer går 18% af dit varmeforbrug til opvarmning af varmt brugsvand. Helt uden, at du ved det.

  • En vandalarm på toilettet giver dig mulighed for at reagere på vandspild fra de løbende toiletter, så du her kan spare på vandforbruget. Faktisk i et omfang, så du om året kan spare op til 28.000 kr. Ifølge Energistyrelsen bruger et toilet med uro på overfladen: 1.100 liter/døgnet og koster ca. 28.524 kr. om året.

  • Kortere bade. Der er vand og penge at spare, hvis du forkorter de varme bade. Hvis en husholdning på fire personer alle korter deres varme bad ned med to minutter om dagen, kan der spares op til 4.500 kr. om året.

Kilde: Energistyrelsen

Uldgardiner i showroomet

Fra uldrester til nye gardiner. Gode råd til skånsom indretning

  • Genbrug materialer i jeres indretning. Når I påtænker ny indretning af kontoret, kan I med fordel blive inspireret af de materialer, I allerede er omgivet af. Ved at bevare eller tænke gammelt til nyt kan I undgå at købe nye materialer. Se eksempel på, hvordan Jeudan i renoveringen af Bredgade 40 har indrettet ejendommens nye kantine med materialer fra det gamle loft.

  • Undersøg også mulighederne for design og indretningsløsninger baseret på cirkulær produktion. I Jeudans showroom kan du fx se eksempler på terrazzo-fliser lavet af rester af marmorbrud, paneler produceret ud fra cradle-to-cradle-princieppet eller gardiner lavet af uldrester.

Send os dine gode råd til energi- og varmeoptimering

Vi arbejder i øjeblikket på at blive meget klogere på effektive løsninger til optimeret energiforbrug i vores lejemål. Og her hører vi meget gerne fra jer.

Har I ændret arbejdsgang? Eller har måske I indført nogle procedurer eller noget helt tredje, som virker positivt på jeres varme- og energiforbrug, skal I være velkommen til at sende os en mail via nedenstående formular.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Hvordan sparer I på energien og varmen?

Lad os dele de gode råd med hinanden

Kontakt vores salgsafdeling direkte på

7010 6070
poul fra miljø og energiafdelingen i jeudan
Dør omgivet af planter hos LIF på Lersøe Park Alle

Ansvarlighed

Vores ansvarlighedsrapporter

Hvert år rapporterer vi som en del af vores ledelsesberetning på vores målrettet indsats for mere ansvarlighed i Jeudan. I rapporterne formidler vi vores strategi og de foreløbige resultater i de tre hovedemner: Et grønnere Jeudan, et stærkere Jeudan og et Jeudan med ansvarlige relationer.